Jakie są zalety i wady owoców świeżych?
Świeże owoce dostarczają przede wszystkim bardzo dużej ilości składników odżywczych. Są świetnym źródłem witamin, wśród których znajdują się między innymi te z grupy B, a także witamina C. Są niezwykle łatwą w przygotowaniu przekąską. W zdecydowanej większości przypadków wystarczy je po prostu umyć – nie trzeba ich w żaden specjalny sposób przygotowywać. Z uwagi na to, że są produktami nieprzetworzonymi, są odpowiednie nie tylko dla osób zdrowych. Sięgać mogą po nie także chorzy, w tym ci, którzy zmagają się między innymi z:
- cukrzycą;
- różnego rodzaju zaburzeniami hormonalnymi.
Ich szeroki wybór sprawia, że każdy z łatwością znajdzie taki owoc, który idealnie wpisuje się w indywidualne preferencje. Wśród nich można wyróżnić te o stosunkowo niewielkiej kaloryczności, co ma szczególne znaczenie w profilaktyce nadwagi i otyłości.
Niestety, nie wszystkie owoce świeże są dla nas zdrowe. Przede wszystkim trzeba pamiętać o tych, które cechują się wysokim indeksem glikemicznym. Powodują one błyskawiczny wyrzut insuliny, a następnie gwałtowny spadek jej poziomu. W efekcie nasilają głód, co sprzyja tyciu. Takie owoce są szczególnie groźne dla chorujących na cukrzycę i zmagających się z insulinoopornością. Zalicza się do nich między innymi tak lubiane przez Polaków banany i winogrona.
Jakie zalety i wady mają suszone owoce?
Suszone owoce cieszą się nie mniejszą popularnością niż te świeże. Szczególnie chętnie sięgamy po nie wówczas, gdy nadchodzi jesień i zima. Doskonale zastępuje one wówczas te dostępne na straganach. Dostarczają one również wielu witamin i minerałów – pod tym względem nie ustępują owocom świeżym. Są doskonałym źródłem błonnika. Najlepszym na to przykładem są suszone śliwki, które wystarczy zalać odrobiną wody, a następnie zjeść i wypić płyn. To świetny sposób na pozbycie się zaparć. Doskonale sprawdzają się w przypadku osób aktywnych fizycznie – rewelacyjnie uzupełniają utracone kalorie, dostarczając solidnego zastrzyku energii. Są naprawdę smaczne, a ich szeroki wybór sprawia, że z łatwością można wybrać takie, które wpisują się w preferencje smakowe. Dostępne są między innymi suszone:
- jabłka;
- gruszki;
- morele;
- żurawina.
Ich bardzo skondensowana forma sprawia, że suszone owoce można mieć zawsze pod ręką. Zmieszczą się nawet w damskiej torebce.
Jeśli chodzi o wady, to za największa uznać należy wysoką kaloryczność. Suszone owoce zdecydowanie nie są odpowiednie dla osób będących na diecie. Z uwagi na wysoki indeks glikemiczny powinni wystrzegać się ich ci, którzy chorują na cukrzycę. Należy również pamiętać, aby sięgać po owoce suszone z pewnego źródła. Nie zawsze bowiem są to produkty wysokiej jakości.