Uczestnikom szkolenia przedstawione zostaną doświadczenia prowadzone przez pracowników naukowych Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Podczas wydarzenia zostaną również omówione wybrane aspekty technologii produkcji roślin bobowatych, m.in. zaprawianie nasion szczepionkami bakteryjnymi.
Szkolenie odbędzie się w dniu 6 lipca 2022 r. (środa) od godz. 10.00 na terenie Warzywniczej Stacji Doświadczalnej UR w Krakowie na ul. Zakliki z Mydlnik (przecznica ul. Balickiej, za torami). Po części merytorycznej bedzie także tematyczny posiłek.
Osoby zainteresowane udziałem w szkoleniu proszone są o zgłaszanie chęci uczestnictwa na adres poczty elektronicznej: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub telefonicznie: 12 285 21 13 / 14, wew. 251.
Organizatorzy zapewniają, że wszystkie osoby biorące udział w szkoleniu mogą otrzymać stosowne zaświadczenie.
Program szkolenia:
10.00 Powitanie gości i otwarcie spotkania
prof. dr hab. Edward Kunicki, Dziekan Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa
Dominik Pasek, Dyrektor MODR z s. w Karniowicach
10.15 Prezentacja doświadczeń
prof. dr hab. Piotr Siwek (Katedra Ogrodnictwa)
dr hab. Iwona Domagała-Świątkiewicz prof. UR (Katedra Biologii Roślin i Biotechnologii)
dr inż. Piotr Bucki (MODR Karniowice)
10.45 Wartość odżywcza i lecznicza roślin strączkowych
dr hab. Elżbieta Jędrszczyk (Katedra Ogrodnictwa)
11.15 Dlaczego warto szczepić nasiona roślin bobowatych
dr inż. Anna Ambroszczyk (firma AGRARIUS)
11.45 Najważniejsze problemy w ochronie warzyw bobowatych przed patogenami
dr hab. Jacek Nawrocki (Katedra Botaniki, Fizjologii i Ochrony Roślin)
12.10 Szkodniki warzyw bobowatych
dr hab. Elżbieta Wojciechowicz-Żytko (Katedra Botaniki, Fizjologii i Ochrony Roślin)
12.30 Dyskusja i podsumowanie
13.00 Degustacja potraw
Fot. Envato Elements
oprac. B. Czekała