Gospodarzem seminarium była firma Flortom reprezentowana przez Krzysztofa Dąbrowę, a współorganizatorem spotkania była Enza Zaden Poland.
10 lat cebuli
Na przestrzeni ostatnich 10 lat ceny wczesnej cebuli kształtowały się na poziomie od 90 groszy do 1,4 zł za kilogram. Wyższe ceny zazwyczaj widzimy w lipcu, z uwagi na chwilową niską podaż na rynku. Towaru z przechowalni już nie ma, a cebule zimowe dopiero są zbierane z pól. Potem ceny albo utrzymują się na zbliżonym poziomie, albo spadają nawet do ceny 20-50 groszy. Jaką cebulę zatem wybrać? Enza Zaden Poland zapoznała uczestników spotkania z najlepszymi odmianami cebuli typu japońskiego.
- Typ japoński ma tę zaletę, że jest bardzo odporny na wybijanie w pędy kwiatostanowe, dlaczego to jest ważne? Dlatego, że to między innymi determinuje wczesność – mówi Paweł Wechterowicz z firmy Enza Zaden.
To element szczególnie ważny w ostatnich latach, gdy mieliśmy do czynienia na polach z wiosennymi przymrozkami, które mocno uderzały w odmiany ozime i powodowały wybijanie się cebul w pędy kwiatostanowe.
Poniżej prezentujemy podsumowanie odmian typu japońskiego proponowanych przez firmę Enza Zaden. Wyróżnia je wczesny siew oraz zbiór, a wysoki poziom suchej masy przekłada się na długie przechowywanie, dzięki czemu nie jesteśmy stratni.
- Takstar F1 – Cebula typu japońskiego, siew sugerowany na okres marca i polecana szczególnie do produkcji z rozsady. Cechuję się najwcześniejszym zbiorem, bardzo mocnym systemem korzeniowym i łatwością w przechowywaniu.
- Superon F1 – Cebula typu japońskiego, siew w marcu, maksymalnie do 5 kwietnia. Posiana w marcu osiąga najlepsze zgrubienie. Jest zdecydowanie cięższa od Takstara, ale kaliber jest taki sam.
- Bonus F1 - Cebula typu japońskiego. Jedna z lepszych na obieranie. Ważne, aby pamiętać przy tej odmianie, że po załamaniu szczypioru w ciągu 3-4 dni trzeba ją zebrać z pola, ponieważ później może zacząć się sama „obierać” i stracimy na jakości. Zbiór nawet przy końcu lipca.
- Medusa F1 – cebula typu japońskiego. Idealna odmiana na trudne pola, gdzie nie ma nawadniania, a gleba jest zdecydowanie mozaikowata. Siejemy w kwietniu, a przechowywać możemy aż do marca.
Firma Enza Żaden w swojej ofercie posiada również cebule typu zimowego, typu Rijnsburger i Rijnsburger czerwony.
Przy okazji cebul czerwonych warto wspomnieć o odmianie Ruby Star F1, która w momencie załamania szczypioru pokazuje już czerwone zabarwienie.
Opr. Patrycja Bernat
Źródło: Enza Zaden
fot: Enza Zaden