Uczestnicy mogli obejrzeć bogatą kolekcję odmian cebuli. Mogli także wziąć udział w wykładach. Hodowca z Bejo Zaden – Timo Petter – mówił o hodowli cebuli na świecie. Proces powstawania nowej odmiany mieszańcowej zajmuje ok. 15 lat. Bierze się pod uwagę takie cechy jak odporność na patogeny m.in. na różowienie korzeni, plenność i zdolność przechowalnicza. Swoje wystąpienia mieli także Ed Pissarro z Rix Farms, Roger Custers – Holender – właściciel gospodarstwa ekologicznego czy Gijsbrecht Gunter z holenderskiej organizacji cebulowej. Prawdopodobnie zapotrzebowanie na cebulę do 2030 r. wzrośnie nawet o 60%. Profesor Ernst van den Ende z Uniwersytetu w Wageningen w swoim wystąpieniu podkreślał konieczność rozwijania uprawy ekologicznej i właściwego gospodarowania zasobami naturalnymi.
Marta Szyperek