W Dolinie Baryczy od niepamiętnych czasów kiszono warzywa. Można to wyczytać ze sporządzanych przez Niemców map kulinarnych, do których dotarła rodzina Sznajderów. Od 45 lat sukcesywnie odnawiają i modernizują jeszcze poniemieckie budynki gospodarcze. Równocześnie mozolnie budują swoją markę, w czym mają już wielkie osiągnięcia. Bo kto nie zna „Kiszonek z Doliny Baryczy”?
Dlaczego warto przyjechać na spotkanie?
O procesie budowania własnej marki kiszonkarskiej opowie Emilia Sznajder-Chmura. Z kolei na pytanie o kultury starterowe bakterii w produkcji kiszonek – stosować, czy nie? – odpowie dr Anna Wrzodak z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
O certyfikacji produkcji i przetwarzania warzyw dowiemy się od firmy certyfikującej „Gwarantowana Jakość” z Poznania.
"Kiszonki z Doliny Baryczy, czyli jak uzyskać najlepszy produkt kiszony" to kompendium wiedzy, niezbędnej dla każdego, kto rozpoczyna swoją przygodę z kiszonkami. Dlatego zapisz się już dziś na bezpłatne spotkanie na www.kiszonki.warzywaiowoce.pl
Spotkanie odbędzie się w Świetlicy Wiejskiej w Karnicach k. Żmigrodu.