O tej porze na polu są jeszcze cebula zimująca, pietruszka korzeniowa, która nie została zebrana w ubiegłym roku, a także kapusta głowiasta posadzona zbyt późno na poplon. Wszystkie wymienione warzywa przetrwały „zimę” w doskonałej formie. Rolnicy kopią cały czas pietruszkę i dostarczają na rynek w bardzo dobrej kondycji. Cebula zimująca też jest w dobrej formie. Niektórzy jednak narzekają na nadmiernie wyrośnięty szczypior i trudno powiedzieć, czy cebula nie wybije w pędy nasienne, zamiast tworzyć cebulę. Na podstawie lat poprzednich można przyjąć, że jeżeli cebula nie miała zbyt dużego zgrubienia (około 1 cm średnicy), powinna wydać plon cebul.
Może to też zależeć od odmiany. Masa główki kapusty aktualnie wynosi około 700 g. Gdyby rośliny nie były zmęczone długim staniem w polu (liście okrywowe fioletowe, podeschnięte), byłaby to pierwsza wczesna kapusta na rynku.