StoryEditor

Czas rozpocząć sezon

02.04.2020., 00:00h

Kwiecień to pierwszy miesiąc, gdzie rozpoczyna się siew czy sadzenie cebul lub rozsady w gruncie. Biorąc pod uwagę pogodę około 10 marca trudno zaprzeczyć, że bardziej niecierpliwi ogrodnicy rozpoczną sezon wcześniej. Gleba, aby rozpocząć siewy czy sadzenie nie może być zbyt zimna i wilgotna. Kiedy pisałem tekst, praktycznie codziennie padał deszcz.

O tej porze na polu są jeszcze cebula zimująca, pietruszka korzeniowa, która nie została zebrana w ubiegłym roku, a  także kapusta głowiasta posadzona zbyt późno na poplon. Wszystkie wymienione warzywa przetrwały „zimę” w  doskonałej formie. Rolnicy kopią cały czas pietruszkę i  dostarczają na rynek w bardzo dobrej kondycji. Cebula zimująca też jest w  dobrej formie. Niektórzy jednak narzekają na nadmiernie wyrośnięty szczypior i  trudno powiedzieć, czy cebula nie wybije w  pędy nasienne, zamiast tworzyć cebulę. Na podstawie lat poprzednich można przyjąć, że jeżeli cebula nie miała zbyt dużego zgrubienia (około 1 cm średnicy), powinna wydać plon cebul. 

Może to też zależeć od odmiany. Masa główki kapusty aktualnie wynosi około 700 g. Gdyby rośliny nie były zmęczone długim staniem w polu (liście okrywowe fioletowe, podeschnięte), byłaby to pierwsza wczesna kapusta na rynku. 

Cały artykuł przeczytasz w kwietniowym wydaniu miesięcznika WIOM Warzywa i owoce miękkie. Sprawdź nasza ofertę!



22. listopad 2024 01:37