Dzisiaj owoce trafiły do dwóch placówek – szpitala klinicznego przy ul. Banacha oraz szpitala dziecięcego przy ul. Żwirki i Wigury. Kolejna partia owocowych deserów zostanie dostarczona do szpitali w przyszłym tygodniu. Docelowo szpitalom zostanie przekazane ponad 600 ton owoców borówki amerykańskiej. Podczas akcji promocyjnej oprócz samych owoców dużym zainteresowaniem cieszyły się publikacje na temat uprawy borówki oraz przepisów na desery i inne dania z wykorzystaniem owoców jagodowych. Na zorganizowanym stoisku można było także porozmawiać z dietetykiem.
A wszystko po to, aby zwiększyć spożycie owoców jagodowych i wyrabiać nawyki zdrowego odżywiania wśród Polaków.
Promocja owoców właśnie w szpitalach ma podkreślić pozytywny wpływ na zdrowie spożywania borówki amerykańskiej. Owoce borówki zawierają bowiem cenne związki prozdrowotne, witaminy i minerały. Zawartość antyoksydantów ma duże znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej, a flawonoidy mają dobroczynny wpływ m.in. na wzrok.
am