Spotkanie było również okazją do świętowania przez właściciela Grzegorza Krasonia 20-lecia działalności w produkcji rozsad warzyw gruntowych i szklarniowych.
Grupa posiada dwa obiekty produkcyjne, jeden o powierzchni 5 ha w Piaskach i drugi w Świętej, który posiada powierzchnię 6 ha i jego budowa została zakończona w 2016 roku. Łącznie w obydwu obiektach Grupa produkuje około 240 mln sztuk rozsady warzyw gruntowych oraz 7–8 mln sztuk rozsady warzyw szklarniowych.
Produkcja w zakładzie jest w pełni zautomatyzowana, począwszy od linii do siania warzyw, poprzez transport do hal szklarniowych i rozstawiania skrzynek lub tacek. Nad odpowiednim klimatem w szklarniach czuwa komputer, połączony ze stacją meteorologiczną. Podlewanie i nawożenie rozsad uzależnione jest od gatunku. Odbywa się poprzez zalewanie ustawionej na posadzce rozsady albo poprzez linie deszczujące. O ilości dostarczanej wody i nawozów decyduje komputer.
Obiekt wyposażony jest we własną kotłownię, w której pracują dwa piece o łącznej mocy 10 MW i zbiornik buforowy o pojemności 1500 m3. Zużycie miału w sezonie wynosi od 2 do 2,5 tys. ton.
Linia do siania warzyw kapustnych, selera, pomidora gruntowego, papryki gruntowej obsługiwana jest przez 3–4 osoby i posiada wydajność 1000 tac/godzinę. Wysiew może być realizowany w tace: 150, 260, 285, 300.
Proces produkcji przedstawia się następująco:
- dostarczenie na początek linii tac o odpowiedniej liczbie komórek,
- dostarczenie torfu, który jest rozdrabniany i podawany na tace,
- ugniecenie i wykonanie wgłębienia w komórce tacy wypełnionej torfem,
- za pomocą bębnowego siewnika zostają do poszczególnych komórek w tacach zaaplikowane nasiona,
- tace posypywane są perlitem i podlewane,
- tak przygotowane tace w ilości 120 sztuk umieszczane są automatycznie na platformie transportowej,
- platforma dowozi tace do odpowiedniej nawy w szklarni, gdzie rozstawiane są przy pomocy robota,
- nawadnianiem, nawożeniem, klimatem steruje komputer,
- rozsada na tydzień przed dostawą do odbiorcy wystawiana jest do hartowników znajdujących się na zewnątrz szklarni.
Seler i sałata wysiewane są do kostek, wytwarzanych na osobnej linii o wydajności 500 skrzynek/godzinę. W skrzynkach w zależności od gatunku umieszczanych jest 150 kostek o wymiarach 4x4 cm lub 176 o wymiarach 3,8x3,8cm. Obsługą linii zajmują się 3 osoby.
Woda w szklarniach jest wykorzystywana w obiegu zamkniętym, zużyta jest filtrowana i odkażana systemem lamp UV i wykorzystywana ponownie. Na terenie obiektu znajduję się również zbiornik wody o pojemności 7000 m3, który stanowi rezerwuar wody deszczowej zbieranej z dachu szklarni oraz hali magazynowej, która po dezynfekcji systemem lamp UV jest wykorzystywana do podlewania roślin.
Na spotkaniu można było także zapoznać się z ofertą firm nasiennych, zaopatrzenia rolnictwa, nawadniania, prasy branżowej. Zainteresowane osoby mogły posłucha wykładów o nawadnianiu, znaczeniu mikro i makro składników w odżywianiu warzyw kapustnych, sposobach promocji produkcji a także o uprawie warzyw w warunkach ekologicznych.
macka