Tegoroczne (już XVII) seminarium naukowo-wdrożeniowe z cyklu “Dyniowate – dla zdrowia” miało miejsce wcześniej niż zazwyczaj, bo jeszcze we września na polu doświadczalnym SGGW w Wolicy.
Dynia górą
Możliwość wykorzystania przecieru dyniowego i marchwiowego do produkcji powlekanych przekąsek suszonych przedstawiła Justyna Kadzińska z Wydziału Nauk o Żywności SGGW. Powlekanie jabłek pokrojonych na plastry zwiększa ich wartość odżywczą.
Przecier dyniowy otrzymywano z dyni odmiany Ambar. Przecier dyniowy łączono z wodą, pektyną cytrusowo-jabłkową i gliceryną roślinną. Stosowano trzy metody suszenia: konwekcyjne w suszarce owiewowej oraz wspomagane promieniowaniem podczerwonym i w suszarce laboratoryjnej. We wszystkich przypadkach w temperaturze 60oC.
Trzeba wiedzieć, że suszenie jabłek powlekanych trwa dłużej. Jabłka powlekane suszone konwekcyjnie owiewowo charakteryzują się najmniejszym skurczem. Suszenie konwekcyjne z wykorzystaniem promieni podczerwonych jest najlepszą metodą suszenia jabłek ze względu na najlepszą jakość produktu oraz najniższe koszty suszenia (najkrótszy czas).
Powlekanie jabłek nie powoduje pogorszenia ich stabilności mikrobiologicznej, mierzonej wartością aktywności wody. Powlekany susz zachowuje aktywność na poziomie 0,207–0,299.
Smakowite opakowania?
Doktorantka, Justyna Kadzińska prowadzi też badania nad wykorzystaniem surowców owocowych i warzywnych do produkcji filmów jadalnych – czyli jadalnych opakowań żywności, np. z dyni olbrzymiej odmiany Ambar. Filmy jadalne mogą mieć zastosowanie jako osłonki do wędlin, czy torebki z przyprawami. Czekamy na możliwośc zjedzenia produktu wraz z opakowaniem.
Na poziomie genów
Z kolei Karolina Kaźmińska z Katedry Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin SGGW przedstawiła prace nad mapowaniem genów regulujących wysoką zawartość karotenoidów w owocach dyni olbrzymiej, bo o to głównie toczy się gra w hodowli tego gatunku.
Karotenoidy, czyli karoteny i ich tlenowe pochodne ksantofile są syntetyzowane głównie przez rośliny. Rola karotenoidów dla organizmu ludzkiego jest nie do przecenienia: ochrona skóry, oczu, działanie przeciwcukrzycowe, antybakteryjne i antygrzybiczne, moczopędne, przeciwrobacze i antyoksydacyjne.
Katarzyna Wójcik