Tak jak w Dniu Makaronu, czy Dniu Mleka dużo mówi się o tych produktach, tak 25 sierpnia warto przypomnieć sobie, jak bogata jest oferta rodzimych firm oferujących żywność. Nie chodzi o wyróżnienie jednej grupy wyrobów, ale zaakcentowanie znaczenia całej branży. Inicjatorami Dnia polskiej żywności są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którzy od 2011 r. propagują rodzime wyroby spożywcze wysokiej jakości. Najlepsze z nich są wyróżniane znakiem „Doceń polskie”. Kolejny audyt, podczas którego specjaliści ocenią rodzime artykuły żywnościowe odbędzie się 25 października w Sosnowcu.
Znacznie wcześniej przypada jednak Dzień polskiej żywności. Uczcić go można przygotowując jedno z dań zaproponowanych na blogu programu „Doceń polskie”, pod adresem: www.blog.docenpolskie.pl/przepis. Zapraszamy do skorzystania z propozycji blogerów, uczestników specjalnej akcji kulinarnej. Wszystkich zachęcamy również do dzielenia się inspiracjami kulinarnymi w mediach społecznościowych, za pomocą hasztagu #DzienPolskiejZywnosci.
Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media