Informacje dotyczące produkcji oraz rynku owoców ekologicznych w Polsce i na świecie przedstawił dr Krzysztof Zmarlicki. Polska ma duży potencjał, by stać się dużym graczem na rynku żywności ekologicznej. Jak dotąd jednak produkty ekologiczne wytworzone w naszym kraju są wykorzystywane głównie przez zagraniczne firmy. Do podstawowych czynników, hamujących rozwój produkcji ekologicznej w Polsce specjalista zaliczył: brak podaży owoców ekologicznych umożliwiającej ciągłość sprzedaży, gorszy wygląd owoców pochodzących z upraw ekologicznych w porównaniu z wyprodukowanymi metodą konwencjonalną, niską świadomość konsumentów i ograniczone zaufanie, czy na pewno oferowane owoce są ekologiczne, a także niedosyt informacji na temat walorów zdrowotnych produktów ekologicznych. Biorąc pod uwagę światowy rozwój rolnictwa ekologicznego i wzrastający popyt na produkty eko w krajach europejskich wydaje się, że ten sektor jest perspektywiczny. Do pokonania pozostaje jednak szereg barier technologicznych i ekonomicznych.
Prof. dr hab. Elżbiet Rozpara zaprezentowała mało znane gatunki roślin sadowniczych i możliwości ich ekologicznej uprawy. Do interesujących gatunków o cennych właściwościach prozdrowotnych i przydatności do uprawy ekologicznej prelegentka zaliczyła: aronię czarnoowocową, żurawinę wielkoowocową, różę owocową, bez czarny, borówkę brusznicę, świdośliwę, dereń jadalny, jagodę kamczacką, rokitnik pospolity i aktinidię ostrolistną.
Teresa Lubecka, producentka bzu czarnego opowiedziała o ekologicznej produkcji tego gatunku we własnym gospodarstwie.
Największym problemem na plantacjach ekologicznych jest walka z chwastami. O metodach zwalczania chwastów w sadach i na plantacjach ekologicznych mówił prof. dr hab. Jerzy Lisek.
Wszystkich zainteresowanych tematyką produkcji ekologicznej specjaliści z Instytutu Ogrodnictwa zapraszają na warsztaty z zakresu technologii ekologicznej produkcji ogrodniczej, które odbędą się 20 czerwca w Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa Nowy Dwór – Parcela.
am