– Są trzy powody przystąpienia do platformy EcoTargpiast – przekonywała Anna Pławecka. Możliwość wyróżnienia się, szukania wsparcia rynku i wykorzystania przestrzeni Targpiastu.
– Reprezentująca firmę certyfikującą rolnictwo ekologiczne Biocert Małopolska Dorota Kowalewska podała informację z końca 2017 r. o spadku liczby gospodarstw ekologicznych w Polsce o 2179. Pozostało 20 256.
Tegoroczne opłaty za certyfikację wynoszą:
- gospodarstwo o powierzchni do 5 ha użytków rolnych – 740 zł (brutto),
- powierzchnia 5–10 ha – 940 zł,
- powierzchnia 10–20 ha – 1150 zł
- powierzchnia 20–50 ha – 1290 zł,
- powierzchnia 50–100 ha – 1360 zł
- powierzchnia powyżej 100 ha – 1460 zł.
Ewelina Żygadło z gospodarstwa „Milejowe Pole” piąty sezon uprawia warzywa. Trzy lata temu podjęła decyzję o przejściu do gospodarowania w systemie ekologicznym. Co roku przyłącza areał „ekologiczny”. „Milejowe Pole” to rodzinne gospodarstwo, położone na Dolnym Śląsku, kilkanaście kilometrów od Wrocławia. Są tu uprawiane również warzywa mniej powszechne: topinambur, skorzonera, kolorowa marchew i buraki, rzepa, pasternak, salsefia, brukiew. Ale także bardziej egzotyczne, np. okra. Milejowe pole zaopatruje wrocławskich szefów kuchni, sklepy ekologiczne i klientów indywidualnych.
Aleksander Gamza z firmy Plocher uzasadniał stosowanie produktów, działających w systemie Plocher. Są wśród nich środki pomocnicze doglebowe (Plocher humus – gleba), pomocnicze dla roślin (Plocher specjalny – liść, Plocher kombi – liść), dodatki do obornika i gnojowicy oraz do higienizacji wody Plocher agro – kat).
Produkty regionalne i ekologiczne pojawiają się w warzywniaku – Maja Żak „Pani z Warzywniaka”. – Wciąż się uczę, gdyż klienci chcą coraz więcej wiedzieć na temat warzyw i owoców oraz ich pochodzenia – mówiła Maja Żak. W tej kwestii mały warzywniak zawsze będzie górował nad supermarketem.
Wśród uczestników spotkania znaleźli się plantatorzy warzyw, właściciele sklepów tradycyjnych i internetowych, blogerzy kulinarni.