Na stoisku naszej jednostki promowane były odmiany wyhodowane w Instytucie:
- morela ‘Bella’;
- jabłoń ‘Pink Breaburn’ i ‘Rugold’;
- świdośliwa ‘Amela’;
- śliwa ‘Kalipso’;
- truskawka ‘Pink Rosa’ i ‘Panvik”;
- porzeczka czarna ‘Polben’ oraz malina ‘Poranek’ i ‘Poemat’.
- kalafior ‘Meloman F1’;
- kapusta ‘Michalina F1’ i ‘Marysia F1’;
- ogórek ‘Gaja F1’.
Wszystkie odmiany są objęte ochroną prawną, a ich rozmnażanie jest możliwe jedynie na podstawie licencji udzielonej przez IO-PIB.
Na stoisku Instytutu można było ponadto poznać założenia i pierwsze wyniki projektów prowadzonych obecnie w jednostce, między innymi:
EXCALIBUR - „Wykorzystanie wielofunkcyjnego potencjału glebowej różnorodności biologicznej w ogrodnictwie”, Biofruitnet - „Wspieranie innowacji w produkcji owoców ekologicznych poprzez silniejsze sieci współpracy”, QualityBerry - „Poprawa jakości roślin i ekonomii w celu bardziej zrównoważonej i wydajnej produkcji owoców jagodowych”, BioHortiTech - „Ulepszone technologie bio-inokulacji i ściółkowania żywymi roślinami dla integrowanych upraw
ogrodniczych”, ResBerry - „Kształtowanie odporności roślin jagodowych w uprawie ekologicznej poprzez poprawę bioróżnorodności i innowacyjne strategie gospodarowania”, BIO-FERTIL - „Opracowanie technologii innowacyjnych nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie”.
Innowacyjne przetwórstwo owoców i warzyw
Głównym tematem biznesowych rozmów było innowacyjne przetwórstwo owoców i warzyw. W Instytucie Ogrodnictwa – PIB jesienią ub.r. otwarte zostało Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO), w którym opracowywane są technologie przetwarzania owoców i warzyw. Dzięki wykwalifikowanej kadrze oraz wykorzystaniu maszyn i urządzeń nowej generacji możliwe będzie wytwarzanie innowacyjnych produktów, atrakcyjnych i bezpiecznych dla konsumenta. Tworzone będą receptury soków, smoothie, suszy i innych najbardziej wyszukanych produktów. Przedstawiciele Instytutu – Sebastian Siarkowski i Jan Piecko – zachęcali do współpracy podmioty z Polski i z zagranicy (m.in. potencjalnych klientów z Australii, Kanady, USA i krajów azjatyckich). Dużym zainteresowaniem cieszyły się susz z jabłek i suszona żurawina, które powstały w CPPO dzięki nowatorskiej technologii objętej patentem.
Targi Fruit Logistica nie tylko zapewniają możliwości biznesowe, ale są także ważną platformą wymiany wiedzy. To idealna okazja do nawiązania kontaktów w zakresie przyszłej współpracy naukowej i komercyjnej.
Udział pracowników Instytutu Ogrodnictwa – PIB w targach Fruit Logisitica w roli wystawców i promocja oferty jednostki były możliwe dzięki wsparciu w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego 2014-2020.
To działanie współfinansuje realizację w IO-PIB projektu „Promocja gospodarcza regionu woj. Łódzkiego poprzez internacjonalizację działalności badawczo-rozwojowej i edukacyjnej Instytutu Ogrodnictwa (PromIO)”.
Materiał prasowy Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach