Gaja F1 to odmiana bardzo plenna, wczesna i stabilna w plonowaniu. Owoce są krótkie do średniej długości. Polecana do kwaszenia, konserwowania, a także na ogórki małosolne.
Odporność na choroby
Dużym atutem odmiany Gaja jest odporność na szerokie spektrum chorób takich jak:
- mączniak rzekomy;
- mączniak prawdziwy;
- parch dyniowatych;
- wirus mozaiki ogórka;
- kanciasta plamistość
Przewaga rynkowa
Dlaczego warto zainwestować w te odmianę? IO-PIB wśród jest wielu atutów szczególnie podkreśla:
- wysoki wczesny plon;
- wysoka jakość i trwałość pozbiorcza;
- polecana do uprawy z ograniczoną ochroną chemiczną
Opr. Patrycja Bernat
Źródło: Instytut Ogrodnictwa- Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach
fot: Instytut Ogrodnictwa- Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach