StoryEditor

Grzyb termooporny w truskawkach

01.04.2022., 00:00h

Grzyb termooporny Talaromyces flavus w uprawie truskawki.

Talaromyces flavus został wyizolowany z roślin truskawek, które pobrano z plantacji na Mazowszu. Identyfikacja tego gatunku wskazuje na duże ryzyko wystąpienia na owocach.

Skutki

  • szybkie psucie owoców;
  • skażenie mykotoksynami.

Grzyb ten ma również negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Związki w nim występujące są odpowiedzialne za uszkadzanie systemu nerwowego, szkodliwie wpływają na płód, mogą wywoływać reakcje alergiczne, a nawet nowotwory.

Zagrożenie

  • odporny na pasteryzacje;
  • może się rozwijać już w temperaturze od 4oC, także w chłodniach i lodówkach;
  • zatruwa przetwory mykotoksynami.
Dyr. ds. Badań i Rozwoju Innvigo Sp. z o.o. – Andrzej Brachaczek
fot. innvigo/envatoelements
20. listopad 2024 20:33