Eurostat opublikował najnowsze dane dotyczące unijnego spożycia owoców i warzyw. Jak wynika z najnowszych obserwacji za rok 2014 około 1/3 unijnej populacji (34,4%) w wieku 15 lat i więcej nie spożywa zalecanej, dziennej porcji owoców i warzyw. Przypomnijmy, iż zalecana przez Światową Organizację Zdrowia dzienna porcja warzyw i owoców wynosi 400 g.
W przypadku badanej populacji pięć porcji owoców i warzyw spożywało najwięcej bo około 33,1% Brytyjczyków, 25,9% Duńczyków oraz 25% Holendrów. Brak owoców i warzyw w codziennej diecie deklaruje najwięcej Rumunów – około 65% badanych oraz w Bułgarów (blisko 60%).
W przypadku Polski, w codziennej diecie aż 33,2% obywateli nie ma owoców i warzyw. Ponad połowa deklaruje spożywanie od 1 do 4 porcji dziennie, a tylko co dziesiąty po warzywa i owoce sięga pięciokrotnie w ciągu dnia.
Więcej szczegółów dotyczących unijnego spożycia owoców i warzyw w poniższej tabeli – prezentuje ona procentowy udział społeczeństwa poszczególnych państw członkowskich w zależności od ilości porcji owocowo-warzywnych spożywanych codziennie:
Dzienne spożycie owoców i warzyw w poszczególnych krajach UE |
|||
kraj |
brak |
1-4 porcje |
5 i więcej porcji |
Austria |
31,8 |
61,1 |
7,2 |
Belgia |
16,1 |
71,2 |
12,7 |
Bułgaria |
58,6 |
37 |
4,4 |
Czechy |
46,3 |
44,6 |
9,1 |
Cypr |
32,6 |
51,3 |
16,1 |
Estonia |
34,9 |
47,8 |
17,3 |
Niemcy |
45,2 |
44,9 |
9,9 |
Dania |
37,6 |
36,5 |
25,9 |
Hiszpania |
25 |
62,6 |
12,4 |
Malta |
35,6 |
47,6 |
16,8 |
Finlandia |
42,3 |
44,8 |
12,9 |
Francja |
34,7 |
50,4 |
14,9 |
Grecja |
30,1 |
62,1 |
7,8 |
Węgry |
33,1 |
56,8 |
10,1 |
Włochy |
23 |
65,2 |
11,9 |
Litwa |
41,5 |
44,5 |
14,1 |
Łotwa |
48,5 |
40,2 |
11,4 |
Holandia |
45,9 |
29 |
25 |
Polska |
33,2 |
56,8 |
10,1 |
Portugalia |
20,7 |
61,1 |
18,2 |
Rumunia |
65,1 |
31,4 |
3,5 |
Słowenia |
27 |
65,5 |
7,5 |
Słowacja |
46,6 |
42,6 |
10,8 |
Szwecja |
36,5 |
54,5 |
9 |
Wielka Brytania |
21,3 |
45,6 |
33,1 |
UE27 |
34,4 |
51,4 |
14,1 |
Źródło: FAMMU/FAPA