StoryEditor

Jak chronić warzywa i owoce w obliczu Zielonego Ładu? Webinar już dziś!

28.02.2022., 00:00h

Zielony Ład - szansa czy zagrożenie? Agroekologia w uprawie oraz czy aktualnie dostępne działania ekologiczne są wystarczające? Tego wszystkiego dowiecie się podczas dzisiejszego webinarium. 

Właśnie rozpoczynamy specjalne webinarium dotykające pojęcia Zielonego Ładu. Jaka jest sytuacja na rynku, czy aktualnie dostępne systemy ekologiczne są wystarczające czy musimy wprowadzić nowe rozwiązania? 

Bez kamuflażu- możliwości ochrony warzyw i truskawek w Zielonym Ładzie.

Szczegółowy plan webinarium: 

  • 10:00 - Rozpoczęcie spotkania - Katarzyna Wójcik, redaktor naczelna WiOM
  • 10:15 - Dr Małgorzata Tartanus, instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach - Zielony Ład - szansa czy zagrożenie dla ochrony truskawki i pomidora;
  • 11:00 - Dr Beata Studzińska, doradca ekologiczny - Agroekologia w uprawie marchwi, kapusty i cebuli- przed czym można ochronić te gatunki, stosując rozwiązania dzisiaj dostępne dla systemów ekologicznych, a co wymaga nowych opracowań? 
  • 12:00 - mgr inż. Ewa Bałazińska, ICB Pharma - Rozwiązania ICB Pharma w uprawie warzyw i owoców bez pozostałości;
  • 12:15 - Tomasz Harciarek, Agro-Sorb - Agro-Sorb to zdrowie dla plantacji

Śledźcie na bieżąco naszą stronę! 

Dr Małgorzata Tartanus, instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach - Zielony Ład - szansa czy zagrożenie dla ochrony truskawki i pomidora

Dr Małgorzata Tartanus omówi zagadnienia, które najbardziej interesują nas w kwestii Zielonego Ładu:
  • inwestycje w technologie przyjazne dla środowiska;
- Będzie to nas bezpośrednio dotyczyło, ponieważ jesteśmy producentami owoców i warzyw- podkreśla dr Tartanus.
  • ograniczenie stosowania pestycydów o 50% i nawozów mineralnych o 20% oraz ich szkodliwych skutków do 2030r.

Co niesie za sobą Zielony Ład? 

 - Oczywiście Zielony Ład będzie wpływał na różne działania, ale ja chciałabym zaznaczyć, że to nie jest, aż takie straszne. Technologie uprawy muszą się zmienić, chociażby z tego względu, ze środki ochrony roślin są wycofywane. Na to miejsce muszą pojawić się nowe działania, które zabezpieczą uprawy – mówi dr Małgorzata Tartanus.

Agroekologia w uprawie marchwi, kapusty i cebuli- przed czym można ochronić te gatunki, stosując rozwiązania dzisiaj dostępne dla systemów ekologicznych, a co wymaga nowych opracowań? 

Dr Beata Studzińska podczas swojej prelekcji skupi się na przedstawieniu praktycznego punktu widzenia w nowej sytuacji w odniesieniu do uprawy marchwi, kapusty i cebuli.

- Z perspektywy 30 lat, od kiedy zajmuję się rolnictwem ekologicznym, to tak jak producenci konwencjonalni mają coraz więcej ograniczeń, tak w rolnictwie ekologicznym można powiedzieć, że z perspektywy 30 lat jest dużo więcej możliwości – zaznacza dr Beata Studzińska.

Najważniejsza jest profilaktyka

Zapobiegać, a nie leczyć to główne założenia rolnictwa ekologicznego. Jakie są etapy uzyskania zdrowych roślin?

  • odpowiednie nawożenie;
  • płodozmian/ wybór odpowiedniego stanowiska;
  • agrotechnika;
  • ochrona roślin.

Rozwiązania ICB Pharma w uprawie warzyw i owoców bez pozostałości

Mgr inż. Ewa Błazińska z firmy ICB Pharma omówi działanie preparatów takich jak Siltac, Miligard oraz Megis.

Produkt Siltac, oparty na technologii przestrzennego sieciowania, dzięki czemu „zakleszcza” szkodnika.

- Efekt jest bardzo szybki, owady są eliminowane w bardzo krótkim czasie, z drugiej strony fakt, że nie jest to jednolita powłoka, nie przeszkadza w procesach transpiracji czy fotosyntezy- zaznacza mgr inż. Błazińska.

Miligard – innowacyjny nawóz dolistny, wywołujący efekt zazielenienia liści.

Badania potwierdziły, że Miligard może być skutecznie stosowany w integrowanej ochronie roślin jako wsparcie konwencjonalnego zwalczania chorób grzybowych takich jak: parch, rdza czy mączniak.

Megis – preparat na bazie kwasu ortokrzemowego z mikroelementami: Zn, Cu, Mo, B.

  • zwiększa odporność mechaniczną na całym przekroju liścia;
  • pobudza naturalną odporność fizjologiczną;
  • poprawia jakość owoców;
  • poprawia odporność na susze, wysokie temperatury oraz poparzenia słoneczne;
  • ogranicza występowanie zaburzeń fizjologicznych rośliny.

Tomasz Harciarek, Agro-Sorb - Agro-Sorb to zdrowie dla plantacji

Biostymulacja warzyw i wspieranie ochrony w systemach ekologicznych 

Co daje stymulacja roślin?

  • zwiększenie plonowania;
  • polepszenie działania ś.o.r.;
  • polepszenie procesu fotosyntezy oraz zwiększenie ilości chlorofilu;
  • polepszenie wykorzystania składników pokarmowych;
  • wzrost odporności na stresy;
  • polepszenie regeneracji roślin po warunkach stresowych;
  • skrócenie czasu ukorzenienia.

-Ekolodzy, którzy zaczęli stosować nasze preparaty do produkcji, uzyskują takie same plony jak na plantacjach konwencjonalnych, a wielokrotnie te plony są wyższe- zaznacza Tomasz Harciarek. 

21. listopad 2024 07:05