Właśnie rozpoczynamy specjalne webinarium dotykające pojęcia Zielonego Ładu. Jaka jest sytuacja na rynku, czy aktualnie dostępne systemy ekologiczne są wystarczające czy musimy wprowadzić nowe rozwiązania?
Bez kamuflażu- możliwości ochrony warzyw i truskawek w Zielonym Ładzie.
Szczegółowy plan webinarium:
- 10:00 - Rozpoczęcie spotkania - Katarzyna Wójcik, redaktor naczelna WiOM
- 10:15 - Dr Małgorzata Tartanus, instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach - Zielony Ład - szansa czy zagrożenie dla ochrony truskawki i pomidora;
- 11:00 - Dr Beata Studzińska, doradca ekologiczny - Agroekologia w uprawie marchwi, kapusty i cebuli- przed czym można ochronić te gatunki, stosując rozwiązania dzisiaj dostępne dla systemów ekologicznych, a co wymaga nowych opracowań?
- 12:00 - mgr inż. Ewa Bałazińska, ICB Pharma - Rozwiązania ICB Pharma w uprawie warzyw i owoców bez pozostałości;
- 12:15 - Tomasz Harciarek, Agro-Sorb - Agro-Sorb to zdrowie dla plantacji
Śledźcie na bieżąco naszą stronę!
Dr Małgorzata Tartanus, instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach - Zielony Ład - szansa czy zagrożenie dla ochrony truskawki i pomidora
Dr Małgorzata Tartanus omówi zagadnienia, które najbardziej interesują nas w kwestii Zielonego Ładu:
- inwestycje w technologie przyjazne dla środowiska;
- ograniczenie stosowania pestycydów o 50% i nawozów mineralnych o 20% oraz ich szkodliwych skutków do 2030r.
Co niesie za sobą Zielony Ład?
- Oczywiście Zielony Ład będzie wpływał na różne działania, ale ja chciałabym zaznaczyć, że to nie jest, aż takie straszne. Technologie uprawy muszą się zmienić, chociażby z tego względu, ze środki ochrony roślin są wycofywane. Na to miejsce muszą pojawić się nowe działania, które zabezpieczą uprawy – mówi dr Małgorzata Tartanus.
Agroekologia w uprawie marchwi, kapusty i cebuli- przed czym można ochronić te gatunki, stosując rozwiązania dzisiaj dostępne dla systemów ekologicznych, a co wymaga nowych opracowań?
Dr Beata Studzińska podczas swojej prelekcji skupi się na przedstawieniu praktycznego punktu widzenia w nowej sytuacji w odniesieniu do uprawy marchwi, kapusty i cebuli.
- Z perspektywy 30 lat, od kiedy zajmuję się rolnictwem ekologicznym, to tak jak producenci konwencjonalni mają coraz więcej ograniczeń, tak w rolnictwie ekologicznym można powiedzieć, że z perspektywy 30 lat jest dużo więcej możliwości – zaznacza dr Beata Studzińska.
Najważniejsza jest profilaktyka
Zapobiegać, a nie leczyć to główne założenia rolnictwa ekologicznego. Jakie są etapy uzyskania zdrowych roślin?
- odpowiednie nawożenie;
- płodozmian/ wybór odpowiedniego stanowiska;
- agrotechnika;
- ochrona roślin.
Rozwiązania ICB Pharma w uprawie warzyw i owoców bez pozostałości
Mgr inż. Ewa Błazińska z firmy ICB Pharma omówi działanie preparatów takich jak Siltac, Miligard oraz Megis.
Produkt Siltac, oparty na technologii przestrzennego sieciowania, dzięki czemu „zakleszcza” szkodnika.
- Efekt jest bardzo szybki, owady są eliminowane w bardzo krótkim czasie, z drugiej strony fakt, że nie jest to jednolita powłoka, nie przeszkadza w procesach transpiracji czy fotosyntezy- zaznacza mgr inż. Błazińska.
Miligard – innowacyjny nawóz dolistny, wywołujący efekt zazielenienia liści.
Badania potwierdziły, że Miligard może być skutecznie stosowany w integrowanej ochronie roślin jako wsparcie konwencjonalnego zwalczania chorób grzybowych takich jak: parch, rdza czy mączniak.
Megis – preparat na bazie kwasu ortokrzemowego z mikroelementami: Zn, Cu, Mo, B.
- zwiększa odporność mechaniczną na całym przekroju liścia;
- pobudza naturalną odporność fizjologiczną;
- poprawia jakość owoców;
- poprawia odporność na susze, wysokie temperatury oraz poparzenia słoneczne;
- ogranicza występowanie zaburzeń fizjologicznych rośliny.
Tomasz Harciarek, Agro-Sorb - Agro-Sorb to zdrowie dla plantacji
Biostymulacja warzyw i wspieranie ochrony w systemach ekologicznych
Co daje stymulacja roślin?
- zwiększenie plonowania;
- polepszenie działania ś.o.r.;
- polepszenie procesu fotosyntezy oraz zwiększenie ilości chlorofilu;
- polepszenie wykorzystania składników pokarmowych;
- wzrost odporności na stresy;
- polepszenie regeneracji roślin po warunkach stresowych;
- skrócenie czasu ukorzenienia.
-Ekolodzy, którzy zaczęli stosować nasze preparaty do produkcji, uzyskują takie same plony jak na plantacjach konwencjonalnych, a wielokrotnie te plony są wyższe- zaznacza Tomasz Harciarek.