StoryEditor

Jak wspierać uprawę ekologiczną warzyw przy pomocy bakterii

23.08.2021., 00:00h

Podczas seminarium w Sątyrzu rozmawialiśmy z praktykami zajmującymi się produkcją ekologiczną. Jednym z jej aspektów jest wsparcie i ochrona roślin preparatami bakteryjnymi. Zobaczcie co na ten temat powiedział dr Janusz Mazurek z firmy BioLider.

Uprawa ekologiczna to przede wszystkim wykorzystanie składników pokarmowych w glebie.

W pierwszej kolejności, wykorzystajmy naturalne składniki pokarmowe w glebie. Aby je wzbogacić, można zastosować produkt wspomagający mineralizację resztek pozbiorczych. W ofercie BioLider znajduje się produkt o nazwie RewitalPRO+. Jego zasadniczym zadaniem jest wykorzystanie bakterii w celu wzbogacenia gleby. Przyspiesza on rozkład resztek pozostałych w gruncie po zbiorach, poprawiając dzięki temu żyzność i zdrowotność gleby.

- Sam produkt jest ciekawą mieszaniną kilkudziesięciu bakterii wspomagających rozkład materii organicznej – mówi Janusz Mazurek.

Po drugie, azot w glebie musi być!

BioLider ma w swojej ofercie bardzo ciekawy produkt który w składzie ma bakterie redukujące azot atmosferyczny do form przyswajalnych przez rośliny. Bakterie Azotobacter i Arthrobacter asymilują 15-50 kg azotu/ha rocznie. Dostarczając w ten sposób rośliną azot poprawiają rozwój systemu korzeniowego, efektywność odżywiania roślin oraz zwiększają odporność na stres. AzotPower można stosować z wszystkimi środkami ochrony roślin, poza fungicydami.

Nie ochrona roślin, a wsparcie naturalnej odporności.

BioLider nie posiada w swojej ofercie środków ochrony roślin, tylko środki wspomagające naturalną odporność roślin. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzili dużą skuteczność przy łączeniu preparatów BaktroTarcza w i BaktroTarcza S z klasycznymi środkami ochrony roślin. W ten sposób roślina wykorzystuje swój naturalny potencjał i zaczyna się bronić przed agrofagami. A produkty BioLider mają zastosowanie, również w produkcji komercyjnej.

Zobacz wywiad z dr Januszem Mazurkiem:

21. listopad 2024 21:34