Tegoroczną produkcję warzyw gruntowych ocenia się na niespełna 3,9 mln ton, czyli o około 16% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym i o ponad 10% niższym od przewidywanego jeszcze w lipcu. Największy spadek produkcji, w porównaniu do roku 2014, przewiduje się dla warzyw kapustnych (o ponad 20%). Tegoroczną produkcję kapusty ocenia się na niespełna 900 tys. ton, a kalafiorów na 200 tys. ton. Zbiory buraków zostały oszacowane obecnie na około 300 tys. ton, natomiast marchwi jadalnej na niecałe 700 tys. ton. Produkcję cebuli przewiduje się na poziomie 560 tys. ton, a pomidorów i ogórków odpowiednio na 230 tys. ton i blisko 240 tys. ton. Łącznie zbiory pozostałych gatunków warzyw szacuje się także na poziomie znacznie niższym od ubiegłorocznego, na niewiele ponad 750 tys. ton. eka
StoryEditor
Jest mniej warzyw
Tegoroczna susza w znaczący sposób zredukowała plony warzyw, w porównaniu do ubiegłego roku są one niższe średnio o kilkanaście procent. Na skutek suszy najbardziej ucierpiały plantacje kapust.