W ostatnich latach spotykamy się ze wzrostem popularności jeżyn, przynajmniej wśród konsumentów. Daleko im co prawda do malin, przy których o jeżynach możemy mówić jako o niszy w uprawie, ale areał konsekwentnie się powiększa.
W Polsce jeżyna uprawiana jest na około 30 tysiącach hektarów, według danych podawanych przez Instytut Ogrodnictwa. Jednak przez fakt, że produkcja jeżyny podawana jest łącznie z innymi gatunkami o małym znaczeniu gospodarczym, trudno jest określić dokładną powierzchnię.
O czym należy pamiętać, aby cieszyć się owocami jeżyny?
Jeżyna bezkolcowa to krzew z rodziny różowatych, powstały ze skrzyżowania dzikich gatunków jeżyny. Roślina wieloletnia, owocująca na pędach dwuletnich. Pierwsze owoce ukazują się w połowie lata mniej więcej z początkiem sierpnia, plonując do września.
Polecane odmiany – pamiętajmy, aby wybrać te odporne na niskie temperatury!
Na rynku spotkać możemy się z bogatą ofertą odmian jeżyny bezkolcowej, warto jednak pamiętać, aby zwrócić uwagę na te, które są odporne na niskie temperatury.
- Orkan – popularna odmiana polska, charakteryzuje się czarnymi, dużymi i aromatycznymi owocami;
- Black Satin – odmiana amerykańska, obficie plonująca, podobnie jak Orkan, charakteryzuje się owocami w kolorze czarnym o większym kalibrze.
- Loch Ness – Szkocka odmiana, cechująca się dużymi wydłużonymi owocami.
- Brzezina – jest to kolejna polska odmiana. Charakteryzuje się bardzo szybkim wzrostem. Jest jedna z najszybciej dojrzewających w sezonie.
- Navaho – Odmiana pochodząca z Ameryki, ma słabsze przyrosty, ale wykazuje się odpornością na choroby, co jest ważne, jeżeli nie planujemy używać chemicznych środków ochrony roślin.
Wśród wymienionych wyżej odmian dwie pochodzą z Polski. Instytut Ogrodnictwa do uprawy towarowej poleca wspomnianą wyżej Brzezinę oraz dwie kolejne odmiany:
- Ruczaj - Smaczne owoce, ale o średniej wielkości. Dlatego tez polecana jest przede wszystkim na przetwórstwo oraz mrożonki;
- Gaj – Odmiana, której owoce są uniwersalne, czy to na świeży rynek, czy przetwórstwo. Co ważne odporna na choroby grzybowe, w mniejszym stopniu na wirusowe, które w jej przypadku przenoszone mogą być przez szpeciele.
Podstawowe zasady uprawy – pamiętaj o regularnym cięciu
Jeżyna bezkolcowa jest rośliną, która powinna być prowadzona na podporach. Drugą ważną zasadą jest regularne cięcie, inaczej zbyt mocno się rozrośnie. Stanowisko powinno być nasłonecznione, ale nie wystawione na nadmierne działanie wiatru. Podłoże bogate w próchnice, o pH lekko kwaśnym. Jeżeli chodzi o nawożenie, oczywiście należy wykonać badania glebowe tak, aby odpowiednio dopasować dawki poszczególnych mikro i makro elementów.
Kiedy sadzić jeżynę?
Najlepszym czasem na posadzenie krzewów jeżyny jest okres jesienny. Miesiące takie jak październik i listopad. Możemy również poczekać na wiosnę i zająć się tym w marcu. Ważne, aby pamiętać o zachowaniu przestrzeni pomiędzy poszczególnymi krzewami. Minimalna odległość wynosić powinna około 50 cm.
Regularne cięcie
Każdy krzew potrzebuje regularnej pielęgnacji, jaką jest przycinanie. Trzeba pamiętać, aby pierwsze cięcie wykonać po pierwszym owocowaniu, czyli w drugim roku uprawy, w okresie letnim.
Opr. Bernat Patrycja
Źródło: Szkolkarstwo/ inhort.pl/ freshmarket/ Deccoria