Kooperatywy spożywcze w Polsce
W Polsce pierwszą kooperatywą, była warszawska kooperatywa spożywcza, która powstała w 2010 roku. Aktualnie mamy około 30 kooperatyw, głównie w większych miastach. Każda z kooperatyw jest oparta na własnych metodach działania lecz najliczniejszą jest ta wrocławska. Duża liczba jej członków wynika z liberalnej formy funkcjonowania, gdzie grupa to jedynie platforma do komunikacji. Są kooperatywy mniej liczne jak np. poznańska czy warszawska, nastawione w dużej mierze na produkty ekologiczne ale też angażująca swoich członków do pracy na rzecz wspólnego dobra kooperatywy, tj. pracy przy zamówieniach czy obsłudze sklepu. Takie zaangażowanie nagradzane jest zniżką na produkty sklepowe. Obligatoryjne zaangażowanie członków kooperatyw do wyżej wymienionych prac skutkuje zamykaniem się w wąskiej grupie ideowych kooperantów i anonimowością tej potrzebnej inicjatywy. Dlatego wrocławska kooperatywa spożywcza rezygnując ze struktur zyskała taką popularność. Prawdziwy handel bez pośredników, nawet tych wkładających swoją pracę w ramach struktury kooperatywy. Pewne zasady oczywiście są, takie jak określony sposób tworzenia postów czy zasady dotyczące informowania o pochodzeniu produktu. Zachęcam wszystkich by nie wierzyli mi na słowo tylko dołączyli do grupy, by samemu się o tym przekonać.
By dołączyć wystarczy wysłać prośbę do grupy na „facebooku”.
Źródło: https://www.facebook.com/groups/kooperatywa.spozywcza.wroclaw
Internet łączy miasto i wieś
Głównym kanałem komunikacyjnym jest właśnie grupa na „facebooku”, gdzie producenci wystawiają oferty swoich towarów, ale również konsumenci pytają w postach na temat dostępności konkretnego produktu. Najczęściej skupiają się na zdrowej, lokalnej żywności, gdy tylko to możliwe to organicznej, ekologicznej, uprawianej z minimalną ilością nawozów i środków ochrony roślin, bez sztucznych dodatków oraz na produktach trudnych do dostania innymi kanałami dystrybucji. Obecnie grupę Kooperatywy wrocławskiej stanowi 19 875 członków. Trzeba przyznać, że jak na inicjatywę oddolną pozbawioną Państwowych subwencji to bardzo dobry wynik, może właśnie dlatego, że urzędnicy zazwyczaj problemy stwarzają, a nie rozwiązują.
Co kupimy w kooperatywie spożywczej?
Asortyment żywnościowy na portalu jest ogromny, od warzyw i owoców, do przetworów (sosy, kompoty, soki, wszelkie kiszonki), poprzez sery i pieczywo, kończąc na miodzie i deserach (ciastach i tortach), w okresie jesiennym są to także grzyby, te suszone, i te w zalewie, a w tym roku grzybów dostatek. Kooperatywa jest też miejscem kulinarnych inspiracji dla wielu użytkowników. Zaufanie w kooperatywie wypracowane poprzez lata współpracy potwierdza duża grupa matek, poszukujących jak najmniej przetworzonych produktów z ekologicznych upraw dla swoich pociech. Jeśli jakiś dostawca gra nieczysto, czyli wystawia towar niezgodny z opisem, słabej jakości czy o zaniżonej masie, prędzej czy później wszelkie patologie opisane są na grupie, co dyskredytuje go w oczach potencjalnych klientów. Tutaj rolnicy grają w otwarte karty, nie obawiając się wizyt interesantów chcących zobaczyć miejsce, gdzie powstają produkty rolne. Wrocławska kooperatywa spożywcza czyli komitywa wolnych ludzi, wolnych od korporacyjnego dyktatu, wolnych od marketingowych socjotechnik, wolnych od chemii. Świat świadomych konsumentów i rzetelnych producentów rolnych.
Źródło: https://www.facebook.com/groups/kooperatywa.spozywcza.wroclaw
Źródło: https://www.facebook.com/groups/kooperatywa.spozywcza.wroclaw
Marcin Wieczyński