Jeszcze 30 lat temu marchew była uprawiana głównie na płask. Potrzeba uzyskania wyższych plonów oraz korzeni lepszej jakości spowodowała, że producenci zaczęli uprawiać marchew na redlinach, które powszechnie były stosowane w Holandii i Niemczech.
Obecnie system ten jest najpowszechniej stosowany przez polskich producentów na wszystkich typach gleb – od lekkich, piaszczystych stanowisk – po ciężkie, czarne ziemie kujawskie.
ODPOWIEDZMY NA PYTANIA
Ostatnie coraz bardziej suche lata i postępujące niedobory wody w okresie wegetacji skłaniają producentów do ponownego zastanowienia się, czy wybrany sposób uprawy jest optymalny dla warunków panujących w ich gospodarstwach? Wybierając system uprawy powinniśmy zadać sobie następujące pytania:
- jaki typ gleb występuje w moim gospodarstwie,
- jakie jest ukształtowanie pól,
- czy mam możliwość nawadniania,
- w jakim rozstawie pracują ciągniki i pozostałe maszyny w moim gospodarstwie,
- czy uprawiana marchew będzie przeznaczona dla przetwórstwa czy na rynek warzyw świeżych.
Cały artykuł przeczytasz w kwietniowym wydaniu miesięcznika WIOM Warzywa i owoce miękkie. Sprawdź nasza ofertę!