Lubuskie może poszczycić się wyjątkowymi smakołykami: serami, piernikami czy paprykarzem. Lista lubuskich produktów tradycyjnych składa się obecnie z 59 ciekawych propozycji i cały czas nie jest zamknięta. Co chwilę pojawiają się na niej nowe produkty.
Tym razem na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dopisana została miodowa musztarda z dyni. W trudnych czasach okupacji, dynia była jednym z podstawowych warzyw, które umożliwiało przetrwanie w biedniejszych rodzinach. Z opowieści najstarszych mieszkańców, którzy po wojnie przyjechali na ziemie zachodnie z „centralnej Polski” wynika, że już wtedy robiono ciekawe przetwory z dyni.
Dynia wraz z przepisami na jej przetwarzanie przyjechała razem z rodzinami na Ziemie Odzyskane. W wielu domach zupa z dyni „bani” była bardzo częstym kulinarnym gościem na stole, a przetworami zajadali się wszyscy mieszkańcy. Przysmakiem dzieci były powidła czy też dżemy o różnych smakach a dorosłym szczególnie do smaku przypadła dynia w zalewie na bazie octu jabłkowego i oczywiście miodowa musztarda z dyni. Musztarda o różnych stopniach ostrości i różnych nutach smakowych.
W wielu domach dynia, miód, jabłka oraz ich przetwory były i są nadal podstawą wielu posiłków. Receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie, wpływa na wyjątkowy aromat a przede wszystkim podtrzymuje tradycyjny sposób wytwarzania miodowej musztardy z dyni. Kultywując tę tradycję każdego roku w Lesznie Dolnym, organizowane jest Święto Dyni.
Jak powstaje miodowa musztarda z dyni?
Pierwszym etapem przygotowania tej niezwykłej musztardy jest zapieczenie dyni wraz z papryką w piekarniku. Po ich upieczeniu warzywa zostają ugniecione z dodatkiem gorczycy, miodu i przypraw. Wszystko mieszane jest drewnianą łyżką. Tak przygotowana pasta doprawiana jest solą oraz pieprzem.
Źródło: gazetalubuska.pl