Wiemy ile potrzebujemy?
Badania pokazują, ze wiedza Polaków w zakresie zdrowego odżywiania pozostawia wiele do życzenia. Okazuję się, że z badanych osób tylko jedna piąta wiedziała ile warzyw powinniśmy spożyć w ciągu dnia. Tym czasem dietetycy ciągle przypominają, że powinny stanowić one przynajmniej połowę z tego co spożywamy w ciągu doby. Innymi słowy powinno to być około 400 g.
Tak wiele korzyści
- Zewsząd słyszymy by zwiększyć spożycie tytułowej grupy produktów jednak mało kto zdaje sobie sprawę jak wielkie korzyści takie zachowanie może przynieść. Warzywa i owoce są zdrowe co nie podlega wątpliwościom. Większość argumentuje to obecnością w nich witamin i składników mineralnych co też jest prawdą. Natomiast jak wejdziemy głębiej w skład poszczególnych surowców roślinnych to przekonamy się, że obfitują one w ogromną ilość związków aktywnych, które w prewencji chorób nowotworowych mają nieocenione znaczenie – podkreśla w raporcie Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny.
Ulubione warzywa Polaków
Ziemniaki, pomidory i cebula to zdecydowana czołówka w rankingu wśród spożywanych przez Polaków warzyw od lat. W 2021 nic się nie zmieniło. Na kolejnych miejscach znajdziemy marchew, ogórka czy kalafiora. Inaczej kolejność wygląda w przypadku prośby o wskazanie ulubionego warzywa. Najwięcej Polaków wskazuje wtedy pomidora.
Poniżej przedstawiamy pełen ranking ulubionych warzyw 2021 roku:
- Pomidor – 39%;
- Ogórek – 23%;
- Ziemniak – 15%;
- Kalafior – 10%;
- Marchew – 10%;
- Sałata – 10%;
- Papryka – 7%;
- Kapusta – 6%;
- Brokuł – 6%;
- Cebula – 3%;
- Rzodkiewka – 2%;
- Burak – 2%;
- Cukinia – 2%;
- Fasola – 2%;
- Dynia – 1 %
Jak wynika z raportu , co setny badany (1%) deklaruje, że lubi wszystkie warzywa, a 2%, że nie lubi żadnego. 4 procent respondentów deklaruje, ze ich ulubionym warzywem jest inne, niewymienione powyżej.
oprac. pb
Źródło: Agencja Brandmates
Fot. Agencja Brandmates