Targi NATURA FOOD rozpoczęły się w piątek, 7 października w hali Expo. Swoją ofertę zaprezentowało 350 polskich i zagranicznych wystawców – producentów, przetwórców, eksporterów i dystrybutorów. Ponad połowa z nich zaprezentowała produkty posiadające certyfikat ekologiczny.
Na stoiskach pojawiły się artykuły wege, fit i superfoods, czyli żywność pochodzenia naturalnego bogata w składniki odżywcze, oraz ekologiczne linie produktów dla dzieci. Po raz pierwszy w ofercie znalazły się artykuły ekologiczne gotowe do spożycia, które są znakomitą propozycją dla osób żyjących w szybkim tempie.
Na stoisku Fairtrade Polska można było kupić certyfikowane wyroby, których produkcja wpływa na rozwój lokalnych społeczności. W systemie Fairtrade działa już 1,5 miliona drobnych rolników i pracowników w krajach Ameryki Łacińskiej, Karaibów, Afryki, Azji i Oceanii. Zajmują się oni m.in. produkcją kawy, herbaty, cukru trzcinowego, kakao, owoców tropikalnych oraz bawełny.
Najlepsze gospodarstwo
Konkurs zorganizowało Ministerstwo Rolnictwa, Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego oraz Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Nagrody przyznano w dwóch kategoriach: Ekologia – Środowisko i Ekologiczne Gospodarstwo Towarowe.
W kategorii Ekologia – Środowisko I miejsce, spośród 15 zgłoszonych gospodarstw, zajął Maciej Tomczak z woj. wielkopolskiego. Zaraz za nim uplasował Adam Skonieczny (woj. kujawsko-pomorskie) oraz Elżbieta i Zdzisław Kobusowie (woj. warmińsko-mazurskie. Wyróżnienie przypadło natomiast Annie i Januszowi Cybulom z woj. lubelskiego.
Najlepszy, Ekologicznym Gospodarstwem Towarowym okazało się gospdoarstwo państwa Łasków, Katarzyny i Grzegorza, które leży w woj. warmińsko mazurskim. II miejsce zajęło gospodarstwo prowadzone przez Beatę i Leszka Futymów, a III miejsce Sławomira Fiutka. W tej kategorii również przyznano wyróżnienie, które otrzymali Agnieszka Kobryń-Pietraszewicz i Jacek Pietraszewicz. Tutaj o zwycięstwo rywalizowało 14 gospodarstw.
Moc atrakcji
Podczas targów odbyło się wiele atrakcji dla miłośników gotowania i dobrego jedzenia. Pokazy kulinarne poprowadzili m.in.: Joanna Jakubiuk, Marcin Piotrowski, Sebastian Kornacki i Carlos González Tejera. Restauratorzy z Owocni pokazali, w jaki sposób owoce robią prąd, a Zakręcony Vege Obiad zaserwował zdrowe desery na bazie kaszy jaglanej. Przedstawiciele Lokalnego Rolnika opowiedzieli o alternatywnych formach dystrybucji i rozdali vouchery na pierwsze zakupy na internetowym portalu.
W ramach targów odbyły się warsztaty prowadzone przez kulinarnych blogerów oraz zorganizowano Forum Alergii, które poprowadził prof. Krzysztof Buczyłko. Specjaliści podkreślali, że ogromny wpływ na leczenie alergii mają odpowiednia dieta i właściwy dobór produktów. Dlatego na stoiskach można spotkać szeroką ofertę artykułów pozbawionych alergenów, glutenu, laktozy, cukru, a także naturalne kosmetyki i środki czystości.
Źródło: biokurier.pl, lodz.wyborcza.pl