StoryEditor

Natka pietruszki – wszystko, co musisz o niej wiedzieć

01.04.2022., 00:00h

Ma więcej witaminy C niż cytrusy, dzięki czemu jest uważana za jeden z najzdrowszych dodatków do dań. Co, dlaczego i jak?

Natka pietruszki posiada szereg zdrowotnych właściwości, nie tylko poprawia kondycję włosów czy cery, ale uzupełnia niedobory żelaza, ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, a dodatkowo sporo witamin z grupy B, folianów czy potasu.

Zacznijmy od początku..

Natka pietruszki to liście pietruszki zwyczajnej. Charakteryzuje ją jasnozielony kolor, charakterystyczny aromat i smak.
Co znajdziemy w natce pietruszki:

  • witaminę C;
  • foliany;
  • wapń;
  • potas;
  • magnez;
  • błonnik;
  • żelazo;
  • betakaroten

Dlaczego warto mieć ją w kuchni?

Natka pietruszki zawiera wspomniane już wcześniej witaminy, błonnik oraz wiele innych cennych pierwiastków. Dlatego też stanowi cenny element diety. Znakomicie wzmacnia odporność, poprawia stężenie żelaza i zapobiega jego niedoborom. Poprawia kondycje włosów, skóry i paznokci. Ponadto w medycynie naturalnej stosowana jest od dawna m.in. na problemy żołądkowe i choroby dróg moczowych. Regularnie spożywana może zapobiec powstawaniu kamieni nerkowych czy nawrotom infekcji pęcherza. Wpiera także układ immunologiczny oraz sercowo – naczyniowy. Natka pietruszki ze względu na niski indeks glikemiczny jest idealna dla osób, które borykają się z insulino opornością oraz chorujące na cukrzycę. Po natkę pietruszki powinny sięgać wszystkie kobiety, które planują zajść w ciąże, ponieważ zawiera duże ilości kwasu foliowego. Nać pietruszki jednak jest bezpieczna i jeszcze przed wykonaniem badań może stanowić element uzupełniający poziom żelaza w organizmie. Warto kupować świeżą natkę i dodawać ją do kanapek, past kanapkowych, zup, dań głównych. Świetnie sprawdzi się również w sałatkach oraz w koktajlach – bardzo dobrze np. smakuje połączenie natki pietruszki z jabłkiem czy kiwi. Zielone koktajle odtruwają organizm, sprzyjają oczyszczeniu układu pokarmowego, a także zapobiegają anemii.

Jak ją wykorzystać?

Można ją spożywać w postaci surowej, do koktajli, jest dobrym składnikiem, z którego przygotujemy pyszne pesto. Nadmiar pietruszki możemy zamrozić czy ususzyć.

opr. Bernat Patrycja
Źródło: wprost
Fot: envatoelements

24. listopad 2024 18:13