Wzrost świadomości i zamożności konsumentów powoduje zwiększenie wymagań dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, również na poziomie jej produkcji pierwotnej. Odbiorcy wymagają zapewnienia bezpieczeństwa warzyw i owoców w całym łańcuchu dostaw – począwszy od nasadzeń na polu aż do stołu konsumenta.
Zainteresowanie certyfikacją zwiększa się. Różne systemy są rozpoznawalne wśród konsumentów, którzy chętniej kupują produkty certyfikowane – uważają je za lepsze, producentów certyfikowanych darzą większym zaufaniem. W odpowiedzi na wymagania rynku, rokrocznie wzrasta liczba gospodarstw certyfikowanych. W Polsce najpopularniejsze systemy pomagające w wyprodukowaniu bezpiecznej żywności to certyfikacja żywności ekologicznej, integrowana produkcja i system GlobalGAP. W ciągu 4 lat liczba producentów certyfikowanych wg standardu GlobalGAP wzrosła ponadtrzykrotnie. (…) Małgorzata Rosikiewicz
Więcej w numerze 6/2016 WiOM, s. 14.