Witamina D – słoneczna witamina, teraz dostępną w pomidorach?
Nasz organizm wytwarza witaminę D, która nazywaną jest witaminą słoneczną, gdy nasza skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych.
Znajduje się również w takich pokarmach jak ryby, takie jak łosoś i tuńczyk, a także żółtka jaj. Większość suplementów witaminy D3 jest pochodzenia zwierzęcego.
Teraz w pomidorach?
Badanie, opublikowane w Nature Plants, wykazało, że dzięki edycji genów pomidorów przy użyciu technologii CRISPR-Cas9 naukowcy byli w stanie zwiększyć poziom prowitaminy D3 (budulca witaminy D3) w skórce, miąższu i liściach owoców. CRISPR to narzędzie inżynierii genetycznej, które pozwala naukowcom wykorzystywać segmenty DNA i białek do edycji genów.
Prowitamina jest naturalnie obecna na niskim poziomie w pomidorach, dlatego został on wybrany jako ich cel na zwiększenie jej ilości. Jak wykazały badania, edycja genów nie miała wpływu na ogólny proces wzrostu rośliny ani plonów.
Podniesienie poziomu prowitaminy D jest tylko częścią procesu. Aby przekształcić prowitaminę w witaminę D3, konieczne jest światło UVB. Podobnie jak ludzkie ciało wykorzystuje światło UVB do tworzenia witaminy D, pomidory również. W eksperymencie naukowcy wystawili na światło zarówno liście, jak i plasterki pomidorów bogatych w prowitaminę. Odkryli, że po godzinie jeden pomidor miał taki sam poziom witaminy D, jak dwa powszechnie zalecane źródła suplementu - jaja i tuńczyk.
- Wykazaliśmy, że można biofortyfikować pomidory za pomocą prowitaminy D3 i edycji genów, co oznacza, że pomidory mogą służyć jako roślinne, zrównoważone źródło witaminy D3 - powiedziała Cathie Martin, autorka badania.
Naukowcy twierdzą, że spożywanie średnio dwóch pomidorów edytowanych genami dziennie wystarczyłoby, aby ograniczyć niedobór witaminy D dla kogoś, kto nie miał dostępu do suplementu.
modernfarmer.com