Biofortyfikacja - jak poprawić naturę
Biofortyfikacja to nic innego jak wzbogacenie roślin uprawnych w korzystne związki żywieniowe. Głównym celem jest wyprodukowanie żywności, która będzie miała również pozytywny wpływ na zdrowie konsumenta.
Dorosły człowiek spożywa zdecydowanie mniej jodu i selenu niż wymaga tego dopuszczalne minimum. Głównym źródłem tych pierwiastków są produkty pochodzenia morskiego takie jak np. ryby.
Jak firma INTERMAG chce to zmienić?
Josek – Biofortyfikacja w jod i selen.
Josek jest preparatem zawierającym jod i selen w takiej formie, aby była łatwo przyswajalna dla rośliny. Tym samym zapewnia biofortyfikację tych pierwiastków oraz daje możliwość wyprodukowania żywności zawierającej organiczne i przyswajalne formy jodu i selenu.
Biopolimer - Chlorowodorek chitozanu
Całkowita rezygnacja ze środków chemicznych jeszcze przez długi czas nie będzie całkowicie możliwa . Stosowanie bezpiecznych dla środowiska biopolimerów w celu poprawy plonowania roślin z roku na rok wzrasta, a włączanie do programu ochrony biostymulatorów staję się coraz bardziej powszechne.
Chitoshell – działanie grzybobójcze i bakteriobójcze.
Preparat aktywuje system odporności rośliny przez syntezę enzymów, fitoaleksyn i polifenoli. Chitoshell oddziałuję na metabolizm grzybów i bakterii chorobotwórczych. Ponad to jest całkowicie biodegradowalny, nie ma okresu karencji oraz wpływa na lepszą trwałość po zbiorcza warzyw i owoców.
źródło: Intermag
fot: Intermag /pixabay