Przebieg badań
Badanie było wynikiem umowy podpisanej z producentem. Nowe pojemniki porównano do tradycyjnych opakowań na truskawki. Trzem testom przeprowadzonym w kwietniu i maju poddano opakowania zarówno posiadające dno, jak i bez niego. Ocenie podlegały parametry takie jak m.in.:- występowanie naturalnej zgnilizny,
- utrata masy, jędrności, wilgoci,
- obecność przebarwień i odkształceń,
- ogólny wygląd zewnętrzny truskawek.
Nowe pojemniki lepsze od tradycyjnych
Na podstawie otrzymanych wyników badań stwierdzono, że owoce pakowane w nowy produkt zachowują lepszą kondycję od tych w pojemnikach tradycyjnych. Lepsze wyniki obserwowano w szczególności w przypadku utraty wagi i wyglądu owoców po 7 dniach przechowywania na półkach.Z czego to wynika?
Nowe opakowania nie tylko w 100% nadają się do recyklingu, ale dodatkowo chronią owoce podczas transportu i poprawiają ich trwałość. Produkty wyposażono w dno ochronne pochłaniające wstrząsy. Dzięki temu powstały pojemniki r-PET i PP przystosowane do delikatnych owoców, takich jak truskawki, które nie potrzebują dodatkowej wkładki z folii bąbelkowej. Ich wewnętrzna konstrukcja działa nie tylko jak amortyzator, ale również izoluje owoce od ewentualnego soku, a dodatkowo umożliwia lepszą cyrkulację powietrza. Wykonane są z jednego materiału co upraszcza ich recykling.oprac. am
źródło: freshplaza.com
fot. pixabay