– Rośnie eksport polskiej żywności. Jego wartość w siedmiu pierwszych miesiącach tego roku wyniosła ponad 16,3 mld euro i wzrosła o blisko 6% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku – poinformował minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas wizyty na MTP w Poznaniu. – Wyniki polskiego handlu artykułami rolno-spożywczymi w ostatnich latach potwierdzają utrzymującą się wysoką pozycję tej branży na arenie międzynarodowej. Bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na wzrost polskiego eksportu jest wysoka jakość naszej żywności – podkreślił minister.
Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, na nowe kierunki eksportu, które udało się otworzyć m.in. dla owoców – Chiny, Indie. Podkreślił też, że należy zadbać również o rynek wewnętrzny, m.in. poprzez rozszerzenie możliwości sprzedaży wyrobów wytworzonych we własnym gospodarstwie. – Zwiększamy możliwości produkcji w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz tzw. MOL-a, czyli produkcji marginalnej, ograniczonej i lokalnej, tak jak to obiecaliśmy. Dla Polski ważne jest, abyśmy umieli zainteresować świat naszą, polską żywnością. Żywność regionalna i tradycyjna to żywność wysokiej jakości. To jest szansa dla nas, aby stała się ona naszą marką rozpoznawczą – powiedział minister rolnictwa.
Prezes Zarządu MTP Przemysław Trawa poinformował, że w br. swoją ofertę przedstawiło 1100 wystawców, a organizatorzy spodziewają się około 55 tys. zwiedzających.
Odbywające się w sobotę i niedzielę Smaki Regionów odwiedziło około 16 tys. gości, co jest rekordową liczbą. Targi Smaki Regionów to festiwal żywności eko, slow, tradycyjnej i regionalnej. Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, można dowiedzieć się wszystkiego o u unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP), Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności (GTS), a także o produktach wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez MRiRW. Ekspozycji towarzyszył bogaty program pokazów kulinarnych prowadzonych przez firmy i znanych szefów kuchni. – Smaki Regionów to promocja produktów, które stanowią kulinarne dziedzictwo naszego kraju. Na Listę Produktów Tradycyjnych znajduje się już 1841 produktów. Są to produkty o co najmniej 25-letniej tradycji wytwarzania. Natomiast unijnym systemem ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych wysokiej jakości objęte zostały 42 polskie produkty, a kolejne dwa weryfikowane są obecnie przez Komisję Europejską – poinformował podczas konferencji prasowej minister Jan Krzysztof Ardanowski.
W ramach targów Smaki Regionów odbyła się uroczystość wręczenia pereł w XVIII edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. W tym roku statuetką „Perły” nagrodzono 20 najlepszych produktów w dwóch kategoriach: produkt regionalny i potrawa regionalna.
am
Źródło: MRiRW