StoryEditor

Owoce i warzywa w szkole

03.08.2017., 11:07h
W roku szkolnym 2017/2018 zostanie po raz pierwszy uruchomiony nowy program dla szkół, łączący dotychczas realizowane w ramach Wspólnej Polityki Rolnej mechanizmy „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”.

Głównym celem zreformowanego programu jest efektywne promowanie wśród dzieci i młodzieży szkolnej zdrowego stylu życia i odżywiania się poprzez dystrybucję owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych do szkół oraz realizowanie towarzyszących działań edukacyjnych oraz promocyjnych.

Łączny unijny budżet na realizację powyższego programu dla UE-28 wynosi w skali roku szkolnego 250 mln euro, z czego dla Polski na rok szkolny 2017/2018 przeznaczono ok. 26 mln euro, co oznacza, że Polska otrzymała o 4 mln euro więcej od wstępnej propozycji Komisji Europejskiej. Ze środków unijnych na komponent owocowo-warzywny zostanie przeznaczone 14 985 916 EUR (66 092 385 zł), natomiast na komponent mleczny 11 047 202 EUR  (48 721 474 zł).

Ponadto na realizację dostaw owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych do szkół podstawowych przewidziano z budżetu krajowego 128,1 mln zł. W związku z realizacją opinii zarówno Komisji Europejskiej, jak i krajowych organów ds. żywności i żywienia zalecających zintensyfikowanie dostaw do szkół owoców i warzyw, powyższą kwotę podzielono po równo na oba komponenty, tj. po 64 050 000 zł.

Warunkiem uczestnictwa w programie dla szkół jest przygotowanie przez państwa członkowskie strategii, która ma zawierać najważniejsze elementy realizacji przedmiotowego programu w danym kraju do roku szkolnego 2022/2023. Zgodnie z nowymi wymogami unijnymi w pracach projektowych dotyczących listy produktów kwalifikowanych do dystrybucji w szkołach oraz działań edukacyjnych uczestniczą przedstawiciele Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia oraz Instytutu Żywności i Żywienia.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało projekt ustawy o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz zmianie niektórych innych ustaw, która została uchwalona przez Sejm w dniu 7 lipca 2017 r., a w dniu 24 lipca 2017 r. podpisana przez prezydenta RP. Celem tej ustawy jest m.in. stworzenie krajowych podstaw prawnych niezbędnych do wdrożenia programu.

W resorcie rolnictwa trwają prace nad przygotowaniem aktów wykonawczych, tj.:

  • rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wysokości środków finansowych przeznaczonych na wypłatę pomocy krajowej i pomocy unijnej oraz wysokości stawek pomocy;
  • rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół.

Zakłada się, że nowy program szkolny obejmie w Polsce ok. 1,9 mln dzieci z  klas I-V szkół podstawowych. Według wskazań naukowych jest to grupa wiekowa najbardziej podatna na kształtowanie wzorów zachowań.  W trakcie roku szkolnego dzieciom zostaną dostarczone bezpłatnie 84 porcje różnorodnych owoców i warzyw, w tym soków, oraz 74 porcje mleka i przetworów mlecznych, takich jak  naturalny jogurt i kefir oraz serki twarożkowe. 

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi będzie zabiegało o zwiększenie środków z budżetu krajowego na następne lata szkolne realizacji programu, powyżej dotychczasowego poziomu 128, 1 mln zł.

źródło: www.minrol.gov.pl

macka

22. listopad 2024 12:49