- Żywność to atut Polski – powiedział minister Krzysztof Jurgiel otwierając wieczorną Galę Programu Poznaj Dobrą Żywność i podkreślił, że bezpieczeństwo żywnościowe Polaków jest naszym priorytetem. - Chodzi tutaj zarówno o bezpieczeństwo w znaczeniu ilościowym, jak i o bezpieczeństwo w znaczeniu jakościowym. Nasze produkty są cenione właśnie za jakość i swoje walory smakowe. Dlatego też organizujemy Galę Programu Poznaj Dobrą Żywność w tym samym czasie co Polagra Food – podkreślił minister.
- Ta uroczysta oprawa jest wyrazem uznania dla wszystkich pracowników tych firm, a także dostawców surowców do ich wytwarzania. Wyróżnione dziś produkty mogą być wizytówką naszego kraju na zagranicznych rynkach. To dzięki takim wyrobom rozwija się nasz przemysł rolno-spożywczy i nasze rolnictwo – podkreślił minister i dodał, że efektem tego rozwoju jest stale rosnący eksport polskich produktów rolno-spożywczych, którego wartość osiąga już poziom 25 mld euro.
Program Poznaj Dobrą Żywność służy informowaniu konsumentów o produktach żywnościowych wysokiej jakości. Od początku jego funkcjonowania, znakiem PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność wyróżniono ponad 1500 produktów wytwarzanych przez blisko 200 producentów. Dziś produkty te są już dobrze widoczne na półkach sklepowych i rozpoznawalne przez konsumentów. Zwiększa się też zainteresowanie uzyskaniem znaków samych producentów.
Program jest dobrowolny i motywuje producentów oraz przetwórców żywności, działających na polskim rynku, do podnoszenia jakości swoich wyrobów. Producenci sami zgłaszają swoje wyroby do oceny przez specjalistów. Wyróżnienie produktów znakiem PDŻ gwarantuje, że spełniają one najwyższe wymagania zarówno jakościowe, jak i dotyczące bezpieczeństwa żywności.
Lista produktów wyróżnionych znakiem PDŻ podczas tegorocznej gali w Poznaniu, w kategorii Owoce, warzywa, grzyby i ich przetwory:
1. Grupa Producentów Owoców "GALSTER" w Wierzchucicach - Jabłko ‘Gala’.
2. Provitus Dąbrowscy, Malesa Sp.J. w Radzyminie - Buraczki zasmażane.
3. Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Kasol Janusz Antoni Kazberuk w Białymstoku - Borówka w syropie, Żurawina do mięs, Wiśnia w syropie, Truskawki w syropie, Jeżyny w syropie, Mieszanka owoców w syropie, Czerwone porzeczki w syropie, Czarne porzeczki w syropie, Borówka do mięs, Żurawina w syropie, Jagody w syropie, Malina w syropie.
4. GOMAR PIŃCZÓW Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka Komandytowo-Akcyjna w Pińczowie - Nektar z aronii z soku zagęszczonego, Ogórki kwaszone „małosolne”, Przecier pomidorowy „Pomidori”, Sok ze świeżych pomidorów 100%, Sok jabłkowy 100% z soku zagęszczonego „Michaś” karton 200ml, Powidła śliwkowe węgierkowe.
5. Wiatrowy Sad, Grażyna Wiatr w Kałęczewie - Sok pomidorowy z Kałęczewa.
6. Lavendziarnia Stoki 6 Michał Sitek w Stokach - Syrop z kwiatów lawendy.
7. Dawtona Sp. z o.o. w Błoniu - Kukurydza konserwowa Gold, Kukurydza konserwowa Słodka Pomidory całe, Koncentrat pomidorowy 30%, Burak czerwony wiórki, Pomidory krojone, Groszek konserwowy, Kapusta czerwona z jabłkiem, Fasola konserwowa biała, Buraczki konserwowe plastry, Sok pomidorowy, Seler wiórki, Fasola konserwowa czerwona, Ogórki konserwowe.
8. "JAG-EXPORT" S.C. J. Glapa, I. Rzeźniczak w Konopnicy - Ogórki kwaszone domowe.
9. VICTORIA CYMES sp. z o.o. w Wałczu - Smaki Victorii Naturalnie mętny sok z jabłek i żurawiny, Smaki Victorii Sok z czerwonych buraków.
10. Przetwórnia Owoców i Warzyw Robert Kowalkowski w Lubawie - Powidła śliwkowe 300g.
11. Zakład Przetwórstwa Owocowo – Warzywnego ORZECH sp. z o.o. w Kolbuszowej - Zasmażana kapusta czerwona, Zasmażane warzywa, Zasmażane buraczki, Zasmażana kapusta biała.
12. Firma Bracia Urbanek Andrzej i Jacek Urbanek Spółka Jawna w Łowiczu - Ogórki konserwowe 680g, 920g, 1650g, 2550g, Sałatka szwedzka słodka 260g, 680g, 780g, 2500g, Buraczki domowe do zasmażania, Ogórki kwaszone, Krajanka ogórkowa do zup, sałatek, surówek, Sałatka księżacka.
Na zdjęciu przedstawiciele zakładów odznaczonych w kategorii owoce, warzywa, grzyby i ich przetwory.
am
Źródło: MRiRW