Planowane przez rząd w Hadze zniesienie podatku VAT na owoce i warzywa, wynoszącego obecnie 9%, według Rabobanku wpłynie tylko nieznacznie na wzrost konsumpcji tych produktów.
Co na to analitycy?
Analitycy w Utrechcie na podstawie badań naukowych wyjaśnili, że obniżka cen o 1% na warzywach i owocach, skutkowałaby jedynie wzrostem popytu o około 0,5-0,6 %, co przekłada się na około 15 g spożycia tych produktów dziennie więcej.
500 mln euro zaoszczędzone
Według danych bankierzy Robabanku podają, że biorąc pod uwagę elastyczność cen, z szacowanej kwoty 500 mln euro, zaoszczędzonej dzięki obniżce podatków, około połowa zostałaby wydana na zakup warzyw i owoców.
Holenderski Związek Rolników – Kto skorzysta?
Holenderski Związek Rolników wskazał możliwość poprawienia dochodów hodowców, poprzez obniżenie podatku VAT na te produkty. Dodatkowo stowarzyszenie zasugerowało, aby z podatku VAT zwolnić również takie produkty jak ekologiczne mięso i produkty mleczne.
W umowie koalicyjnej zapowiedziany podatek od cukru został określony jako niepotrzebny.
Bernat Patrycja
opracowane na podstawie topagrar.com
fot: pixabay