Podczas uroczystego otwarcia, gości przywitał Premier RP Mateusz Morawiecki oraz Stały Przedstawiciel RP przy UE Andrzej Sadoś – Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi było reprezentowane przez Dyrektora Generalnego Monikę Rzepecką.
Głównym celem wydarzenia była promocja polskich produktów żywnościowych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów z oznaczeniami i certyfikatami jakości oraz promocja polskiej kultury i tradycji bożonarodzeniowych, w tym kulinarnych. Podczas pokazów kulinarnych odwiedzający wydarzenie mogli skosztować tradycyjnych polskich dań bożonarodzeniowych, takich jak smażony karp, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony czy sękacz. Odwiedzający mogli kupić certyfikowane produkty wysokiej jakości dostępne na stoiskach wystawienniczych. Wydarzeniu towarzyszyło szereg atrakcji, takich jak wspólne śpiewanie kolęd oraz własnoręczne tworzenie ozdób świątecznych podczas warsztatów i animacji dla dzieci i dorosłych.
am
Źródło: MRiRW