Produkcja aronii w Polsce
Choć jesteśmy liderem produkcji aronii, to wciąż wielkość produkcji nie jest , aż tak znacząca jak innych owoców. Zgodnie z danymi GUS, aronia znajduje się w kategorii „pozostałe” i w 2020 roku produkowaliśmy jej wraz z borówką, leszczyną i winoroślą 87,8 tys. ton.
Dlaczego aronię można nazwać supreowocem ?
Te niedoceniane i niepozorne owoce, oraz ich przetwory zawierają w sobie duże ilości polifenoli. Które w organizmie człowieka pełnią rolę antyoksydantów, dzięki czemu mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i hipotensyjne.
Aronia zawiera także liczne witaminy (C, B2, B6, E, P, PP, K) oraz składniki mineralne (Mo, Mn, Cu, B, I, Co, Zn, Mg, K, Fe, Ca), jak również kwasy organiczne, białka, błonnik, karotenoidy, ksantofile, kwasy tłuszczowe i wiele innych.
Owoce można suszyć, mrozić i przeznaczać na przetwory. Sporządza się z nich dżemy, powidła, galaretki, syropy, wina, nalewki i wspaniałe soki pitne. Suszone owoce aronii można wykorzystywać do produkcji herbat ziołowych w kompozycji z innymi suszami (np. głogiem czy różą), które stosuje się w profilaktyce leczniczej.
Optymalna dawka aronii dla osoby dorosłej łyżka stołowa syropu dziennie. Znawcy tematu podpowiadają, że warto korzystać też z mrożonych oraz liofilizowanych (suszonych w niskiej temperaturze) owoców aronii, gdyż zachowują one większość walorów świeżych owoców i jednocześnie są bardzo praktyczne w użyciu – można je zastosować jako dodatek do wielu dań, wypieków, deserów czy koktajli.
Uprawa aronii
Aronia jest samopylna. Zatem do owocowania nie potrzebuje zapylaczy, czyli obecności innych odmian, choć przy zapyleniu krzyżowym (przez owady) wyraźnie poprawia się jakość owoców i zwiększają się plony. Wtedy na plantacji powinny rosnąć co najmniej dwie odmiany. Rośliny owocują corocznie i dość obficie. Dobrze prowadzona plantacja można użytkować nawet 20 lat. Jednak największy plon uzyskuje się między 7 a 10 rokiem. Na dobrze zadbanych plantacjach, tj. odpowiednio formowanych, ciętych i nawożonych, z hektara zebrać można do 25 ton owoców (średnio 12 ton).
autor Joanna Białek
zdjęcie pixabay