Naturalne soki z marchwi i buraka wpisują się w potrzeby dzisiejszych konsumentów. – Od dłuższego czasu obserwujemy rosnącą potrzebę powrotu do tego co naturalne i proste. Konsumenci oczekują czytelnej i czystej etykiety – clean&clear label. Współczesny konsument to osoba dociekająca, pytająca o pochodzenie nabywanego produktu, jego skład, metody produkcji – podkreśla przedstawiciel firmy Döhler.
Późna, bardzo plenna marchew Salsa F1 tworzy korzeń w typie Flakkee. Zawiera dużo karotenów i suchej masy. Prezentowany sok był gęsty (prawie mus), smaczny i słodki.
Z kolei sok burakowy powstały z korzeni odmiany Astar F1 charakteryzował się głębią barwy i dobrym smakiem, w którym nie wyczuwało się geosminy. Odmiana Astar F1 należy do wczesnych. Nadaje się również do uprawy pęczkowej. Pierścienie na przekroju korzenia są prawie niewidoczne. kw