- Mimo, iż Polacy coraz chętniej decydują się na uprawianie sportu, spożycie brokułów wciąż jest na niewielkim poziomie i wynosi niespełna 300 g/osobę. W Polsce potrzebne są działania propagujące spożycie tego warzywa. Dlatego zdecydowaliśmy się powołać Stowarzyszenie Promocji Brokuła, które będzie informować społeczeństwo o niezwykłych właściwościach tych warzyw. Bo brokuły są dobre nie tylko na muskuły - mówi Michał Groblewski, prezes Stowarzyszenia.
Spożywanie brokułów jest szczególnie polecane osobom aktywnym fizycznie. Są bogate w witaminy (C, B1, B2, PP), magnez, żelazo, sód, potas, wapń, fosfor i chlor. Wzmacniają stawy, sprawiają że stają się one bardziej elastyczne. Wszystko dzięki witaminie C, która uczestniczy w tworzeniu kolagenu - ważnego składnika chrząstki.
W 100 g ugotowanych brokułów jest tylko 35 kcal. Dzięki zawartemu w warzywie błonnikowi jego zjedzenie daje długotrwałe uczucie sytości. Brokuły, dzięki bogactwu składników, są odpowiednim pożywieniem także dla osób chcących zwiększyć masę mięśniową.
mk
Źródło: Stowarzyszenie Promocji Brokuła