Nasi rodacy codziennie spożywają 280 g warzyw i owoców, chociaż sugestia prof. dr hab. Krystyny Gutkowskiej – dziekana Wydz. Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie wytycza cel 400 g.
- „Maszerujemy rzeczywiście krokiem zgodnym z tendencjami prozdrowotnymi konsumentów, a może nawet wyprzedzamy tę tendencję – mówi Artur Tymiński współwłaściciel firmy Bio Berry, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia” - możemy się pochwalić, że gdy pojawił się sygnał o nadchodzącej modzie na picie koktajli smoothie, już mieliśmy gotowe kompozycje i to w jakości BIO! Jako jedyna firma w Polsce produkujemy ekologiczne mrożone mieszanki do przygotowania smacznych koktajli owocowych i owocowo-warzywnych typu smoothie. Wystarczy wrzucić do blendera zawartość gotowej porcji dolać odpowiednią ilość ekologicznego soku lub wody, blendować około 30 sekund i cieszyć się zdrowym koktajlem BIO. Ale kolor też ma znaczenie i dlatego zdecydowaliśmy się na 3 kolory naszych BIO smoothies: zielony – „Mr Popeye” dla koneserów zdrowego odżywiania się, która jest kompozycją owocowo-warzywną, czerwony – „Plum in the game” – same owoce, oraz żółty – „Smoothie Oro” – pełen egzotycznych owoców”.
Dla świata mrożonek ważna jest opinia konsumentów o zaletach tej metody konserwacji. Chociaż nie wszyscy wiedzą, że mrożone owoce są świeższe niż owoce zerwane i przekazywane w łańcuchu dostaw do detalu. Przytoczmy więc przekonującą opinię Briana Younga z Brytyjskiej Federacji Żywności Mrożonej: „Mrożenie nie niszczy produktów, zachowuje ich witaminy i minerały, ponadto, aż 80% witaminy C naturalnie ulatnia się z warzyw w ciągu 3 dni od zbiorów. Natomiast po 5 dniach tracą one swoje największe wartości odżywcze”.
- Zamrażanie warzyw i owoców powoduje wstrzymanie procesu utraty witamin i minerałów – uzupełnia Artur Tymiński. Duży wpływ ma wysoka jakość nowych urządzeń zamrażających, więc temperatura produktów spada wyjątkowo szybko, co tym bardziej sprzyja zachowaniu ich właściwości odżywczych. Powołam się na badania naukowców z Uniwersytetu Sheffield Hallam (Wielka Brytania) dowodzące, że mrożonki dzięki zorganizowanym i szybkim zbiorom są często o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które przechodzą długą drogę: od magazynów przez hurtowników i detalistów aż do klienta. W Bio Berry mrozimy swoje owoce i warzywa do 12 godzin po ich zebraniu – w ten sposób mamy pewność, że nasze truskawki, maliny, porzeczki i jagody, a także marchew, fasolka, szpinak zachowują swoje największe wartości odżywcze i witaminy.
Kolejną wartością zdrowotną są zalety płynące z jakości BIO. Tu także naukowcy mają wiele argumentów. Dr Dominika Średnicka –Tober z SGGW uczestniczyła w pracach naukowego zespołu badawczego z Uniwersytetu W Newcastle (Wielka Brytania), gdzie wykazano czym się różni żywność ekologiczna od konwencjonalnej. Otóż zawartość związków bioaktywnych, w tym silnych roślinnych przeciwutleniaczy o działaniu anty nowotworowym była o prawie 60% większa w warzywach i owocach pochodzących z upraw ekologicznych. Zła wiadomość dotyczy produkcji konwencjonalnej, gdzie znaleziono pozostałości pestycydów w 75% owoców i 40% warzyw. Inaczej ujmując 3 na 4 owoce miały pozostałości środków chemicznych.
Z jakości BIO warzyw i owoców z Bio Berry są zadowoleni klienci w kilkunastu krajach Europy, USA i Azji. Mocnym atutem jest kontrola, a więc odpowiedzialność za cały cykl uprawy (od początku do końca) warzyw i owoców, aż po finalny produkt gotowy do jedzenia. I co bardzo ważne i rzadkie to archiwum, gdzie wyniki laboratoryjnych badań owoców i warzyw są przechowywane nawet kilka lat.
Tak bardzo ceniony smak lata, po zamrożeniu pozwala konsumentom na łatwe stosowanie się do ważnego zalecenia, żeby warzywa i owoce jeść 5 razy dziennie. Na zdrowie!
macka
Źródło: mat. prasowe