Najważniejsze warzywa
Na przestrzeni lat właściciele gospodarstwa testowali różne uprawy. Wiodącym warzywem stały się ogórki i kapusta, oraz inne jako dodatki. Wynika to z tego, że na miejscu te właśnie warzywa są przetwarzane. Woźniccy stworzyli własną markę „Sątyrz” Bio. Przygotowują i sprzedają, z wszelkich uprawianych w gospodarstwie warzyw, kiszonki. W ofercie poza standardowymi produktami są kiszone rzodkiewki, marchewka bądź kapusta z miętą są soki z kiszonego buraka lub kapusty.
Uprawa prawie zamknięta
Różnorodność roślin i zwierząt w tym gospodarstwie pozwala wykorzystywać obornik i kompost jako nawozy naturalne, jak również zabezpieczyć większość karmy dla zwierząt. Co sprawia, że gospodarstwo ekologiczne pracuje prawie w obiegu zamkniętym.
Ważnym elementem uprawy jest płodozmian i zmianowanie, planowane są one na 5 lat. Uwzględniono w nim żyto, grykę, gorczyce, facelie i rośliny bobowate. Aby wzbogacić glebę pod warzywa. Od kilku lat stosują dodatkowo mikroorganizmy. Dzięki ich zastosowaniu plony są zauważalnie większe. Obecnie stosujemy preparaty firmy ProBiotics.
Brak siły roboczej ? To też można rozwiązać.
- Największym problemem w ostatnim czasie w rolnictwie ekologicznym, jest brak siły roboczej – mówi właściciel. - Pracowników z Ukrainy przechwytują fabryki, a stawki za godzinę rujnują opłacalność produkcji, ponadto pracownicy sezonowi nie chcą pracować w rolnictwie. – dodaje Piotr Woźnicki
Obecnie Państwo Woźniccy sami produkują rozsadę. Skutkuje to tym, że okres w którym rośliny są wsadzane w polu został rozciągnęty na 1,5 miesiąca, a co za tym idzie również zbiory. Dzięki temu, w tym gospodarstwie nie ma szczytu zbioru, rozkłada się on równomiernie aż do pierwszych przymrozków i nie ma potrzeby zatrudniania dużej ilości pracowników na krótki okres.
Zapraszamy do obejrzenia wywiadu z właścicielami gospodarstwa ekologicznego: