StoryEditor

Roczny raport EFSA - pozostałości pestycydów

01.04.2022., 00:00h

88 000 próbek żywności z UE w 2020 r. zostało zebranych i przebadanych pod kątem pozostałości pestycydów.

Roczny raport EFSA na temat pozostałości pestycydów w żywności obejmuje ponad 88 000 próbek żywności, zebranych na terenie unii Europejskiej.

Analiza wyników wykazała, że 94,5% próbek mieściło się w dozwolonych normach. W przypadku podzbiory 12 077 próbek, które analizowane były w ramach skoordynowanego przez UE programu kontroli (EU MACP), 98,2% mieściło się w normie.

Program kontroli MACP wykonuje losową analizę pobranych 12 produktów spożywczych.
W 2020 roku były to:

  • marchew;
  • kalafior;
  • owoce kiwi;
  • cebula;
  • pomarańcze;
  • gruszki;
  • ziemniaki;
  • suszona fasola;
  • brązowy ryż;
  • ziarno żyta;
  • wątroba bydlęca;
  • tłuszcz drobiowy.

Te same produkty trafiają do badań co trzy lata, co pozwala spojrzeć w kierunku tendencji wzrostowych lub spadkowych wymienionych towarów.

Spośród próbek przeanalizowanych w ramach skoordynowanego programu:

  • 68,5% (8 278 próbek) uznano za wolne od wymiernych poziomów pozostałości;
  • 29,7% (3 590) zawierało jedną lub więcej pozostałości w stężeniach niższych, lub równych dozwolonym poziomom;
  • 1,7% (209) zawierało pozostałości przekraczające dopuszczalną wartość maksymalną, z czego 113 (0,9%) było niezgodnych z przepisami.

Sprawozdanie Unii Europejskiej z 2020 r. w sprawie pozostałości pestycydów w żywności
opr. Bernat Patrycja
Źródło: efsa.europa.eu
Fot: envatoelemnets

23. listopad 2024 00:56