Roczny raport EFSA na temat pozostałości pestycydów w żywności obejmuje ponad 88 000 próbek żywności, zebranych na terenie unii Europejskiej.
Analiza wyników wykazała, że 94,5% próbek mieściło się w dozwolonych normach. W przypadku podzbiory 12 077 próbek, które analizowane były w ramach skoordynowanego przez UE programu kontroli (EU MACP), 98,2% mieściło się w normie.
Program kontroli MACP wykonuje losową analizę pobranych 12 produktów spożywczych.
W 2020 roku były to:
- marchew;
- kalafior;
- owoce kiwi;
- cebula;
- pomarańcze;
- gruszki;
- ziemniaki;
- suszona fasola;
- brązowy ryż;
- ziarno żyta;
- wątroba bydlęca;
- tłuszcz drobiowy.
Te same produkty trafiają do badań co trzy lata, co pozwala spojrzeć w kierunku tendencji wzrostowych lub spadkowych wymienionych towarów.
Spośród próbek przeanalizowanych w ramach skoordynowanego programu:
- 68,5% (8 278 próbek) uznano za wolne od wymiernych poziomów pozostałości;
- 29,7% (3 590) zawierało jedną lub więcej pozostałości w stężeniach niższych, lub równych dozwolonym poziomom;
- 1,7% (209) zawierało pozostałości przekraczające dopuszczalną wartość maksymalną, z czego 113 (0,9%) było niezgodnych z przepisami.
Sprawozdanie Unii Europejskiej z 2020 r. w sprawie pozostałości pestycydów w żywności
opr. Bernat Patrycja
Źródło: efsa.europa.eu
Fot: envatoelemnets