Różnica tkwi w produkcji
„Sadzeniak”, a sadzeniak kwalifikowany. Sadzeniaki to ziemniaki wyprodukowane na plantacji nasiennej pod urzędową kontrolą Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Każde opakowanie jednostkowe zaopatrzone jest w paszport.
Jakość gwarantuje paszport
- zdrowotność na wysokim poziomie;
- źródło pochodzenia;
- bezpieczeństwo fitosanitarne;
- maksymalny potencjał plonotwórczy;
- wyrównane, pełne wschody.
Odmiany „LOW INPUT” - wysoka wydajność, niskie nakłady
- My jako hodowla twórcza wciąż analizujemy rynek, cały czas patrzymy jakie odmiany będą potrzebne -komentuje Katarzyna Zdziechowicz. Hodowca biorąc linie mateczne już jakieś 10-12 lat wcześniej musi wiedzieć co w przyszłości będzie poszukiwane -dodaje.
- mniejsze, nawet o 25 % zużycie azotu;
- ochrona środowiska przyrodniczego;
- ograniczanie stosowania chemicznych środków plonotwórczych;
- wysoka jakość i wydajność;
- opłacalność;
- Odmiany: Bernina, Otolia, Jelly, Danina, Montana, Regina, Omega, Rumba.
Po prelekcji Katarzyna Zdziechowicz odpowiadał na pytania z czatu od uczestników. Dotyczyły one m. in. w różnic w długości przechowywania między odmianami. Internauci pytali także na czym polega niższe zużycie azotu? Czy rośliny, część zielona jest przez to mniejsza?
Na te i inne pytania znajdziecie Państwo w filmie poniżej.