Wydarzenie, nad którym czuwa Stowarzyszenie Ekologiczno–Kulturalne ZIARNO z Grzybowa w województwie mazowieckim, jest adresowane do rolników ekologicznych. W programie znalazły się prelekcje podejmujące różnorodną tematykę. Będzie można posłuchać o rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, a także za naszą zachodnią granicą. Wykład poświęcony przetwórstwu owoców i warzyw przedstawią Tadeusz Szynkiewicz i Roman Swiniarski z BioFood, a o płodozmianie opowie prof. Józef Tyburski. Nie zabraknie także miejsca i czasu na prelekcje o ekologicznym chowie zwierząt. A to i tak nie koniec...
W sobotę (5 marca) odbędą się także warsztaty. Uczestnicy będą mogli wybrać spośród następujących tematów:
- Jak układać płodozmian w gospodarstwie ekologicznym?
- Współpraca rolników w uprawie warzyw i przetwórstwie
- Uprawy na gruntach rolnych i produkcja zwierzęca w rolnictwie ekologicznym
- Jak uczyć nowe pokolenie rolników ekologicznych?
Po zakończeniu seminarium uczestnicy będą mieli okazję zwiedzić Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie oraz gospodarstwo i ekologiczną przetwórnię, piekarnię oraz serowarnię Ewy i Petera Stratenwerthów.
mk