Wybór sposobu uprawy zależy od kierunku i warunków produkcji. Najpopularniejszą metodą uprawy ogórka jest siew bezpośrednio do gruntu. Stosowana jest ona powszechnie w produkcji wielkotowarowej na potrzeby przetwórstwa. Natomiast uprawa z rozsady polecana jest na mniejszych powierzchniach, z przeznaczeniem plonu na ogórki małosolne.
Uprawa z siewu
Termin siewu ogórków zależy od rejonu kraju i jest związany z temperaturą powietrza oraz gleby. W ciepłej i wilgotnej glebie nasiona szybko kiełkują, a wschody są równomierne. Ponadto dla młodych roślin groźne są majowe przymrozki – tzw. zimni ogrodnicy. Dlatego z siewem ogórków nie należy się spieszyć, a najlepszym terminem jest okres między 10 a 20 maja. W tym czasie gleba w górnej warstwie (około 5 cm) jest już dostatecznie nagrzana, osiągając temperaturę ok. 15°C, a temperatura powietrza oscyluje w granicach 15–18°C. Są to minimalne warunki termiczne do wzrostu i rozwoju ogórka.
W praktyce, termin siewu przypada po pierwszej dekadzie maja w cieplejszych rejonach kraju – zachodnich i środkowo-południowych oraz po drugiej dekadzie maja – na północy.
Jaka norma wysiewu?
Jest uzależniona od rozstawy rzędów, techniki siewu oraz odmiany. Silnie rosnące, do których należy większość nowych odmian mieszańcowych, wysiewane są po 5–6 sztuk na 1 m2, a słabo rosnące do 10 sztuk/m2. Przy stosowaniu siewnika precyzyjnego norma wysiewu wynosi 3–4 kg nasion na hektar, a w przypadku zwykłego siewnika 4–6 kg/ha.