Kto może zostać słuchaczem?
Słuchaczami Studiów Podyplomowych mogą być osoby, które ukończyły studia wyższe na kierunku rolnictwo, ogrodnictwo, leśnictwo, technika rolnicza i leśna, lub studia wyższe, dla których program kształcenia lub zakres kształcenia obejmował treści związane z hodowlą roślin, uprawą roślin, ochroną roślin, hodowlą lasu, ochroną zasobów leśnych, lub z budową, obsługą lub oceną techniczną pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej, lub studia podyplomowe w tym zakresie.
Słuchaczami Studiów Podyplomowych mogą być także osoby, które ukończyły studia wyższe na innych kierunkach, a które chciałyby zdobyć i pogłębić wiedzę na temat rolnictwa i integrowanej produkcji roślin.
Charakterystyka studiów
Studia Podyplomowo IOR – PIB obejmują szerokie spektrum tematów związanych z prowadzeniem produkcji rolniczej, sadowniczej i warzywniczej, zgodnie z zasadami integrowanej produkcji roślin. Uwzględniają rekomendacje dobrej praktyki rolniczej, w tym dobrej praktyki ochrony roślin oraz EurepGAP.
Instytut Ochrony Roślin – PIB wychodząc naprzeciw wymaganiom stawianym współcześnie polskim rolnikom, producentom warzyw i owoców, wprowadził do programu Studiów Podyplomowych zestaw wykładów na temat ekologicznych podstaw integrowanej produkcji, agrotechniki, doboru odmian i zasad racjonalnego nawożenia oraz aktualnych przepisów prawnych i dokumentacji niezbędnej do uzyskania certyfikatu integrowanej produkcji (IP).
Program zawiera również poszerzone informacje z zakresu ochrony roślin w systemie integrowanej technologii produkcji roślin oraz w gospodarstwach ekologicznych.
Na program Studiów Podyplomowych składa się ponad 210 godzin wykładów i zajęć terenowych realizowanych w trybie niestacjonarnym, w cyklu dwusemestralnym (10 dwudniowych, zjazdów odbywających się raz w miesiącu w piątek i sobotę). Zajęcia będą się odbywały głównie na terenie IOR – PIB, przy ul. Władysława Węgorka 20, w Poznaniu, w grupie nie większej niż 30 osób.
Szczegółowe informacje znajdziesz na stronie Instytutu Ochrony Roślin.
Źródło: ior.poznan.pl