WorldFood Warsaw to targi rolno-spożywcze, dotyczące produktów od momentu ich produkcji aż po sprzedaż. Wydarzenie jest okazją do integracji i dyskusji o kondycji branży. W czasie Targów Żywności prezentują się wystawcy z Polski i zagranicy (około 250), chętni uczestniczą w panelach dyskusyjnych, spotkaniach z sieciami handlowymi i specjalnych konferencjach poświęconych żywności i trendom w branży spożywczej.
- Konkurencja na światowym rynku żywności jest duża. Cieszę się, że w Warszawie odbywa się taka inicjatywa, na której spotykają się przedstawiciele sektora spożywczego. Mam nadzieję, że dzięki temu jeszcze więcej polskich produktów - smacznych, wartościowych i ekologicznych, będzie pojawiać się na europejskich stołach – podkreślił wiceminister rolnictwa i rozwoju Zbigniew Babalski, otwierając wczoraj targi.
Polska żywność wciąż zdobywa nowe rynki zbytu. W ostatnim czasie dynamika wzrostu nieco spadła z powodu rosyjskiego embarga oraz wirusa ASF, ale polskie produkty żywnościowe niezmiennie cieszą się uznaniem konsumentów za ich bardzo wysoką jakość i niepowtarzalne walory smakowe. Jesteśmy w ścisłej europejskiej czołówce producentów owoców i warzyw. Mamy doskonałe produkty mleczarskie i wędliny. Uznaniem cieszą się nasze owoce i soki. Te atuty sprawiają, że na warszawskie tereny wystawowe ściąga wielu wystawców zainteresowanych nawiązaniem ściślejszej współpracy w branży spożywczej.
Źródło: minrol.gov.pl, worldfood.pl