Konsumpcje truskawek deklaruje co czwarty Polak. Kobiety jednak sięgają po truskawki zdecydowanie częściej niż mężczyźni. Co z konsumpcją poza sezonem? Badania Kantar sprzed 2 lat ukazują wzrost o 2 punkty procentowe poza sezonem.
Które gatunki owoców jemy chętnie również poza polskim sezonem?
Poza truskawkami całoroczna konsumpcja charakterystyczna jest dla malin – 13%, borówki – 12%.
- Polacy są coraz bardziej świadomi znaczenia konsumpcji owoców i warzyw w budowaniu odporności i regeneracji. Coraz powszechniejsza jest wiedza, że owoce, warzywa i ich przetwory są podstawą zdrowego odżywania, niezastąpionym źródłem antyoksydantów, witamin, związków, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, są nawet naturalnymi antybiotykami- mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzająca Public Division w Kantar.
Lokalne i sezonowe
Dużą uwagę Polacy przykładają do tego, co sezonowe i lokalne. W okresie Walentynek nie możemy się jednak oprzeć i sięgamy po truskawki. W specjalnych opakowaniach są one dostępne w wielu sieciach. Nie tylko w Polsce.
Polskie truskawki kojarzymy z okresem letnim, choć sezon zaczyna się już w kwietniu, a kończy nawet i w listopadzie. W maju na rynku pojawią się już polskie truskawki z upraw tunelowych, w kwietniu owoce ze szklarni. Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej spróbowaniem? Szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu.
Źródło: polskiesuperowoce
Fot: envatoelements