W Polsce co roku zbiera się około 30 tysięcy ton gotowego produktu, który w większości pochodzi z upraw, ale również sięga się po dziko rosnące rośliny. Zyskuje na tym polska kuchnia, która jest urozmaicona. Gospodynie często sięgają po zioła, czy to świeże, czy suszone.
- Chcemy od zapomnienia ocalić te dawne przepisy, ten smak dzieciństwa, żeby to było zapamiętane – przyznaje Joanna Sosińska z KGW Jagna w Tłuchowie.
Mniszek lekarski
W maju najbardziej popularny był mlecz, czyli mniszek lekarski. Kwiaty mniszka są cennym surowcem, z którego można robić syrop. Dzięki coraz większej popularności zielarstwa rośnie liczna gospodarstw zajmujących się profesjonalną uprawą ziół.
Uprawa ziół do najprostszych nie należy. Ważne są zasady i ich trzeba się trzymać:
- ziemia musi być odchwaszczona;
- pH najlepiej blisko obojętnego.
Zacząć uprawę najlepiej od mniejszej powierzchni, zapewnić sobie stałego odbiorcę i z czasem rozpoznać rynek.
W Polsce uprawianych jest 70 odmian ziół, na powierzchni około kilkudziesięciu tysięcy hektarów.
tvpinfobydgoszcz.tvp.pl
fot: envatoelements