Trudno znaleźć warzywo czy owoc, który byłby dziś tańszy niż w poprzednim sezonie. Susza. Tracą przez to wszyscy – od rolnika do konsumenta. Tradycyjnie najmniej pośrednicy, którzy w rzeczywistości ponoszą najmniejsze ryzyko.
Zbiory cebuli zakończono. Choć wykopane warzywo prezentowało się nieźle, magazyny nie wypełniły się w takim stopniu, jak w poprzednich latach. Plonem odwdzięczyła się tylko ta cebula, która była umiejętnie nawadniana. Ceny cebuli na początku października z przechowalni kształtowały się od 0,50 do 0,60 zł/kg. Cebula obcięta w kalibrze +40 mm i zapakowana w worki wyceniana była przez firmy eksportujące na 0,80–0,90 zł/kg. Z tygodnia na tydzień rosła cena cebuli obieranej. Więcej w numerze 11/2015 WiOM, s. 18-19. Paweł Kraciński