Oszczędzające wodę metody uprawy. To możliwe?
W poprzednim projekcie w Dolnej Saksonii została przetestowana uprawa hydroponiczna, w której rośliny znajdują się w pojemnikach bez gleby, a składniki odżywcze dostarczane są w pożywce z wykorzystaniem wody z recyklingu.
- Teraz chodzi o przeniesienie tego doświadczenia do produkcji na dużą skalę oraz zapewnienie wsparcia naukowego – mówi kierownik projektu Thomas Dockhorn z TU Braunschweig.
Główny nacisk kładziony jest na naukowe wsparcie wdrożenia w miejscowości Weißenberge koło Gifhorn. Hydroponiczna produkcja warzyw w tym rejonie zaopatrywana jest w wodę, która jest pozyskiwana w sposób przyjazny dla środowiska. Z recyklingu. Aktualnie nacisk w badaniach kładziony jest na nowatorski biofiltr z węglem aktywnym. Aby umożliwić nawożenie oparte na potrzebach odżywczych roślin, wdrażane jest również rozwiązanie, które wykorzystuje składniki odżywcze obecne w wodzie. Sama koordynacja między uzdatnianiem wody a produkcją roślinną odbywa się za pośrednictwem jednostki technicznej, która jest oparta bazie czujników i sztucznych sieciach neuronowych.
Produkcja żywności, a zmiany klimatu
Naukowcy i rolnicy z Dolnej Saksonii planują produkcję do 700 ton pomidorów i papryki w uprawie pod szkłem na 1 ha. Warzywa mają następnie trafić do regionalnych sklepów.
- W trakcie wsparcia naukowego HypoWave+ koncentrujemy się na kwestiach zarządzania jakością i uproszczeniem procesu- mówi koordynatorka projektu Martina Winker z ISOE – Instytutu Badań Społeczno – Ekologicznych we Frankfurcie.
Zmiany klimatyczne postępują w znaczący sposób, a uprawa warzyw w szklarniach oszczędzających wodę może być realną opcją dla rolników.
Źródło: topagrar.com
Fot: envatoelements